Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Europski dani arheologije u Muzeju seljačkih buna

[Muzej seljačkih buna] 17.06.2022.

U petak, 17. lipnja, u Muzeju seljačkih buna bogatim programom radionica, stručnim vodstvom kroz stalni postav, predavanjem i multimedijskim sadržajima za sve uzraste obilježeni su Europski dani arheologije.
U edukativno-zabavnim radionicama sudionici su naučili kako izgledaju arheološka istraživanja te uz pomoć kockica i predmeta u stalnom postavu upoznali život u srednjovjekovnim burgovima.
Kroz predavanje Arheologija – Instagram vs. Reality posjetitelji su saznali što je zapravo arheologija u odnosu na predrasude koje se uz nju vežu, što se događa s nalazima na putu iz slojeva zemlje pa sve do muzeja, ali i kako oni kao pojedinci mogu sudjelovati u očuvanju hrvatske arheološke baštine.
Multimedijski sadržaji posjetitelje su vratili u srednji vijek. Pomoću hologramskih naočala upoznali su legendarnog Franju Tahija te isprobali rukovati mačem za ruku i pol. Video-mapping projekcija Gubec-teatar oživjela je likove na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiji Gupcu te na jedinstven način ispričala priču o Seljačkoj buni.