Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Izložba: Nasljeđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih vještina

[Muzej "Staro selo"] 16.09.2023. - 05.10.2023.

U subotu, 16. rujna 2023. na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec otvorena je gostujuća međunarodna izložba iz Muzeja na otvorenom ''Staro selo'' Sirogojno "Nasljeđe za budućnost i revitalizacija tradicijskih vještina" autorice Snežane Tomić. Izložba je posvećena nosiocima tradicijskih znanja i vještina sa područja Zlatiborskog okruga, ali i šire, koji svoja umijeća primjenjuju u ručnoj izradi i danas traženih, tradicijskih proizvoda. Sačuvane vještine su ,"živo" nasljeđe, i kao takve dio su nematerijalnog kulturnog nasljeđa te predstavljaju kulturna dobra upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srbije, dok je vještina izrade lončarskih proizvoda na ručnom kolu u selu Zlakusa uvrštena na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Posjetiteljima izložbe obratila se s nekoliko prigodnih riječi voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec Anita Paun Gadža, a potom je međumuzejsku i međunarodnu suradnju dva muzeja na otvorenom predstavila kustosica Tihana Kušenić. Mirela Hrovatin, viša savjetnica Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija istaknula je da je otvorenje ove izložbe prilika za ojačati projekte dvaju muzeja kao i razmjenu iskustva nositelja nematerijalne kulturne baštine dviju zemalja što su važni ciljevi UNESCO-ove Konvencije iz 2003. čiju 20. godišnjicu slavimo ove godine. Autorica izložbe Snežana Tomić potom je publici ukratko predstavila autorsku izložbu koju je otvorio načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.
U Programu otvorenja sudjelovala je Vokalna skupina Osnovne škole Josipa Broza, a otvorenje su popratili Učenička zadruga Božićnica te prezentatori tradicijski obrta našega kraja. Posjetitelji su mogli vidjeti i izradu zlakuskih lončarskih proizvoda na ručnom kolu u izvedbi majstora Milojka Nikitovića.