Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

ODRŽANA REGIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA NOĆ TVRĐAVA

[Dvor Veliki Tabor] 05.05.2023.

U petak, 5. svibnja 2023., Dvor Veliki Tabor uključio se u održavanje regionalne kulturno-turističke manifestacije Noć tvrđava zanimljivim i raznolikim programom.
Događanje je započelo u 18 sati edukativno-taktilnom radionicom „S mačem u ruci“ na kojoj je viša restauratorica tehničarka Andrea Brlobuš upoznala sudionike s viteškim oružjem i srednjovjekovnim ratovanjem. Uz ovu radionicu, održane su još dvije radionice edukativno-zabavnog karaktera. Na radionici „Memory – muzejski predmeti“ koju je vodila viša kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman posjetitelji su se opustili i zabavili igrajući društvenu igru pamćenja, ali su i otkrili kakvi se sve predmeti nalaze u fundusu Muzeja. S gotičkom umjetnošću te tehnikom izrade vitraja posjetitelji su se susreli na radionici „Čarolija vitraja!“ koju je održala muzejska pedagoginja Kristina Pavlović nakon čijeg su izlaganja sudionici dobili zadatak izraditi vlastiti vitraj od papira. Najveći je interes javnosti privukla šaljiva lutkarska predstava „Črna kraljica“ u izvedbi Ioculatora u kojoj su nastupili djelatnici muzeja Andrea Brlobuš, Siniša Žnidarec te Nives Ćurković zajedno s Lovrom Brlobušem. S muzejskim predmetima, legendama i pričama posjetitelje je upoznala muzejska tehničarka Nives Ćurković u kostimiranom stručnom vodstvu kroz muzejske izložbe. Događanje je završilo u 22 sata projekcijom video mappinga „Legenda o Veroniki Desinićkoj“ i „Living Tabor“ izrađenih u sklopu projekta Living castles.
Program Noći tvrđava u Dvoru Veliki Tabor osmislila je i priredila voditeljica Dvora, Renata Dečman. Svi sadržaji i ulaz u muzej od 18 do 22 sata bili su besplatni za posjetitelje.
Ovogodišnje, drugo izdanje manifestacije Noć tvrđava nastalo je u sklopu europskog projekta FORTITUDE, a održavalo se na četrdesetak lokaliteta odnosno spomenika kulturne baštine kao što su tvrđave, utvrde i dvorci ponajprije s područja Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.