Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Poziv za sudjelovanje na 16. trijenalu zagorskog suvenira

[Muzej seljačkih buna] 09.12.2022. - 28.05.2023.

Muzeji Hrvatskog zagorja pozivaju sve zainteresirane da svojim radovima sudjeluju na 16. trijenalu zagorskoga suvenira te da osmisle suvenir kao cjelovito osmišljen predmet, prepoznatljivog i uočljivog podrijetla vezanog uz Hrvatsko zagorje.

Trijenale zagorskoga suvenira organizira se u Muzeju seljačkih buna od 1978. godine i prvi je projekt u Hrvatskoj kojim se promociji izrade umjetničkih i tradicijskih suvenira pristupilo na stručan način.

Tema 16. trijenala zagorskog suvenira su aktualne obljetnice. Prva tema vezana je uz 450. obljetnicu Seljačke bune iz 1573. godine, a suveniri mogu biti inspirirani osobama, događajima ili legendama vezanim uz najveću hrvatsku seljačku bunu.

Suvenir inspiriran 50. obljetnicom Muzeja seljačkih buna drugi je prijedlog teme, a odnosi se na stalni postav Muzeja vezan uz feudalizam Hrvatskog zagorja od srednjeg vijeka do ukidanja feudalizma, sakralnu umjetnost i podrumarstvo Hrvatskog zagorja. Uz Muzej se nalazi i monumentalni Augustinčićev Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu te potičemo sudionike da osmisle suvenir koji će predstavljati njihov spomenik posvećen buni.

Treći prijedlog je 30. obljetnica Muzeja Hrvatskog zagorja. Suveniri mogu biti inspirirani stalnim postavom pojedinog muzeja ili pričama vezanim uz muzejske predmete, osobe ili događaje. Dvor Veliki Tabor najpoznatiji je po legendama o Veroniki Desinićkoj i vili Meluzini, a postav sadrži originalne arheološke i kulturno-povijesne predmete koji prezentiraju život u Dvoru. Muzej krapinskih neandertalaca poznat je po rekonstrukciji razvoja ljudske vrste koju interaktivnim i multimedijalnim pristupom predstavljaju ostaci ljudskih i životinjskih fosilnih kostiju te brojno kameno oružje iz paleolitika. Muzej „Staro selo“ Kumrovec jedinstven je zbog autentično uređenog prikaza života zagorskog seljaka krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Sastoji se od obnovljenih stambenih i gospodarskih zgrada u kojima se prikazuje svakodnevica, običaji i tradicijski obrti. Galerija Antuna Augustinčića čuva skulpture jednog od naših najznačajnijih kipara. U Zbirci Salona prezentirani su radovi novijih hrvatskih autora koji su izlagali u Galeriji. Mogućnosti inspiracije za jedinstveni suvenir koji prezentira baštinu Hrvatskog zagorja na primjeru zadanih tema su brojne, a izbor tehnike i materijala je na autorima suvenira.

Svi zainteresirani sudionici mogu svoje radove dostaviti u Muzej seljačkih buna u razdoblju od 9. prosinca 2022. do 28. svibnja 2023. Dodatne informacije zainteresirani mogu dobiti u Muzeju seljačkih buna na tel.: 049 587 889, 049 587 882 ili na e-poštu: msb@mhz.hr, lidija.kelemen@mhz.hr.

Prijavnicu za sudjelovanje možete preuzeti ovdje:
PRIJAVNICA

Ispunjene prijavnice za sudjelovanje potrebno je donijeti osobno ili poslati e-poštom na adresu msb@mhz.hr ili lidija.kelemen@mhz.hr. Ispunjenom prijavnicom sudionici potvrđuju prihvaćanje uvjeta izlaganja.

Stručno povjerenstvo odabrat će radove koji će biti izloženi na 16. trijenalu, a najuspješnijim radovima dodijeliti će se novčane nagrade i priznanja.
Novčane nagrade su:
1. nagrada: 3000 kn
2. nagrada 2000 kn
3. nagrada 1000 kn

Otvorenje izložbe 16. trijenala zagorskog suvenira uz prigodan program održat će se u srpnju 2023. u Muzeju seljačkih buna, Gornja Stubica, a točan termin bit će objavljen naknadno.