Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

"Krapinski pračovjek" gostuje u Zadru

[Muzej krapinskih neandertalaca] 28.04.2022. - 30.08.2022.

Nastavlja se uspješna međumuzejska suradnja Muzeja krapinskih neandertalaca i srodnih ustanova pa je tako u četvrtak, 28. travnja u Arheološkom muzeju Zadar otvorena izložba "Krapinski pračovjek". Riječ je o putujućoj izložbi autora Jurice Sabola, kustosa geologa i ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja, a gostovanje u Zadru, šesto je gostovanje ove zanimljive i interaktivne izložbe koja putuje već četiri godine diljem Hrvatske. U sklopu prapovijesnog stalnog postava, posjetitelji Muzeja moći će saznati kako je došlo do velikog otkrića u Krapini prije 123 godine, što je sve Dragutin Gorjanović-Kramberger pronašao na brdu Hušnjakovu, zašto već pola stoljeća djeluje muzej uz sam prapovijesni lokalitet te druge zanimljivosti. Tako su uz rekonstrukciju staništa krapinskih neandertalaca prikazani osteološki ostaci krapinske zbirke i pleistocenskih životinja, kamena oruđa, djela Dragutina Gorjanović-Krambergera, interaktivni edukativan info-kiosk za najmlađe posjetitelje kao i ilustrirani paneli o kulturi i životu krapinskog pračovjeka.
Kao i na dosadašnjim gostovanjima, atmosferu je upotpunila krapinska udruga "Krapinski neandertalci- pleme špiljskog medvjeda" čiji su članovi, šetajući Kalelargom i Narodnim trgom privukli izuzetno veliku pozornost mnogobrojnih turista.
Izložba "Krapinski pračovjek" ostaje otvorena do 30. kolovoza ove godine, a već u rujnu pračovjek putuje u Đakovo u Muzej Đakovštine.