Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

13. Trijenale zagorskog suvenira

[Muzej "Staro selo"] 05.07.2014.

U Galeriji Dvorca Oršić 5.7. u 17,00 sati otvorena je izložba 13. trijenale zagorskog suvenira. Na raspisani javni natječaj odazvalo se stotinjak obrtnika i nositelja tradicijskih znanja i vještina, umjetnika, dizajnera, likovnih amatera te školskih udruga. Povjerenstvo za odabir suvenira imalo je težak zadatak.
Ove godine isticao se unikatni nakit od srebra Zlatarne Bashota iz Zagreba, pa je povjerenstvo upravo njima odlučilo dodijeliti Prvu nagradu.
Druga nagrada dodijeljena je dugogodišnjim sudionicima Trijenala: Keramika Nova iz Ozlja dobitnik je ove nagrade za odlično izvedbeno rješenje uporabnog suvenira od keramike s motivom licitarskog srca.
Treću nagradu Povjerenstvo je dodijelilo Mladenu Saviću, članu Udruženja obrtnika Bedekovčina i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, za dekorativne i uporabne suvenire od keramike: žlaburač u obliku ptice i aroma lampe u obliku škafa.
Osim nagrada Povjerenstvo za odabir suvenira dodijelilo je i nekoliko priznanja za inventivno korištenje tradicijskih elemenata upisanih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine sljedećim izlagačima:
1. Lovri Fijanu i Ivani Šuštić iz Marije Bistrice
2. Mladenu Mikušu i Pavici Mlinarić iz Brezovice
3. Vlasti Hubicki iz Marije Bistrice
4. Gordani Mahmet Habazin iz Marije Bistrice
5. Brankici Šćuric iz Marije Bistrice
6. Đuri Brlečiću iz Marije Bistrice
Priznanje za korištenje prirodnog materijala (roževine) u oblikovanju suvenira Povjerenstvo je dodijelilo Antunu Peneziću iz Zagreba, jednome od posljednjih majstora češljara iz Hrvatske i šire.
Za suvremenu interpretaciju elemenata nematerijalne baštine priznanja su dodijeljena:
1. Hrvoju Vrančiću iz Zaboka
2. Mariu Nokaju iz Zagreba
3. Davoru Šuku iz Zagreba

Ovogodišnjim laureatima 13.trijenala zagorskog suvenira uručili su: mr. sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Darko Varga, predsjednik Ceha tradicijskih i umjetnički obrta OKKZŽ i gđa Sanja Škrinjar, direktorica TZ KZŽ.

Tijekom idućih mjeseci publika će putem anketnih listića u Galeriji Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, u Galeriji grada Krapine u Krapini i u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec imati prigodu dati svoje mišljenje i odabrati svoj „najsuvenir“ 13.tijenala.