Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

ANA MUŠĆET : ZASTAVE – Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec

[Galerija Antuna Augustinčića] 21.09.2017. - 21.10.2017.

Povodom Međunarodnog dana mira, u četvrtak 21. rujna 2017. u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena ja izložba akademske kiparice Ane Mušćet.

Izložba je realizirana u okviru programa Uz Mir za mir, povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna, a u sklopu kojega predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora.

Ana Mušćet rođena je 1981. godine u Metkoviću. Nakon završene Umjetničke škole u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu magistriralaje 2010. g. kroatistiku i rusistiku, a 2016. g. kiparstvo (u klasi prof. SlavomiraDrinkovića) na Akademiji likovnih umjetnosti, s pohvalom summa cum laude. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, dviju Dekanovih nagrada za uspješnost u radu te posebne Rektorove nagrade za grupni projekt Adventski kalendar. Finalistica je nagrade Essl Art Award za 2015. g. Za rad Na promjenu zraka stručni žiri, što ga je predvodio američki umjetnik Gary Hill, dodijelio joj je II. nagradu na VII. po redu festivalu Passion for Freedom u Londonu. Tim joj je povodom Sveučilište u Zagrebu dodijelilo posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti, a za istoimenu izložbu (o kojoj je HRT snimila emisiju »Trikultura«) 2016. je godine dobila Rektorovu nagradu za individualni umjetnički rad. Iste je godine dobila i stipendiju nizozemske fondacije Woman Education Fund te je na 25. slavonskom biennalu za rad Zastave osvojila Grand Prix, a u siječnju 2017. i nagradu publike. Radovi su joj uvršteni u zbirke suvremene umjetnosti u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i Galeriji umjetnina u Splitu. Sudjelovala je u više skupnih, a ovo joj je peta samostalna izložba.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Krapinsko-zagorske županije, a može se razgledati do 21. listopada 2017. godine, u radno vrijeme Galerije, u stalnom postavu koje je i postavljena.