Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Alana Kajfež - Prisutnost mirnih voda - izložba povodom Međunarodnog dana mira

[Galerija Antuna Augustinčića] 21.09.2018. - 21.11.2018.

ALANA KAJFEŽ – PRISUTNOST MIRNIH VODA, Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, 21. rujna – 21. studenoga 2018. – izložba povodom Međunarodnog dana mira 21. rujna
Povodom Međunarodnog dana mira, u petak 29. rujna 2018. godine u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvorna je izložba Alana Kajfež – Prisutnost mirnih voda, a može se razgledati do 29. studenoga 2018. godine, u radno vrijeme Galerije, u stalnom postavu koje je i postavljena.

Izložbu realiziramo u okviru programa Uz Mir za mir, u sklopu kojega predstavljamo kiparske radove koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Time na primjeren način pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora. Autor izložbe i ovogodišnjeg programa je povjesničar umjetnosti Davorin Vujčić.

Alana Kajfež (Zagreb, 1990.) nakon mature na Školi primijenjenih umjetnosti 2008. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 2014. diplomira kiparstvo u klasi prof. Peruška Bogdanića. Dosad je izlagala na dvadesetak skupnih izložbi (Rovinj, Zagreb, Vinkovci, Lovinac, Hvar, Jastrebarsko, Zadar, Novi Sad), a samostalno se predstavila u Krapinskim toplicama, Zagrebu i Rijeci. Autorica je javnih spomenika u Vrsaru (San koralja, 2011.), Zagrebu (Jack White, 2014.), Lovincu (Medvjeđi ples, 2016.) te Brisnici kod Posedarja (X. postaja Križnog puta, 2016.). Od 2010. sudjeluje na kiparskim i slikarskim radionicama (Našice, Rab, Vinkovci, Vrsar, Zadar, Hvar, Lovinac, Posedarje) te likovnom oplemenjivanju urbanih vrtova (Zagreb, Samobor, Velika Gorica). Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u Zagrebu, Našicama, Zadru, Palmižani, Rabu, Lovincu i Brčkom. Član je HDLU od 2015. godine.

Mlada kiparica Alana Kajfež posljednjih nekoliko godina svoje nadahnuće nalazi u staklu, istražujući njegova svojstva i izražajne mogućnosti, čime ulazi u trag likovnih umjetnika poput Raula Goldonija, Jagode Buić, Kuzme Kovačića, Kažimira Hraste, Dražena Trogrlića, Antona Vrlića, Jeronima Tišljara, Gordane Drinković, Petra Dolića... koji su u staklu izveli djela vrhunske kreativnosti. Tako se sa zadovoljstvom može konstatirati kako likovni izričaj u ovom specifičnom materijalu ipak nalazi svoje protagoniste, usprkos „nejunačkim“ vremenima zatvorenih tvornica stakla. Ovom izložbom Alana predstavlja 11 skulptura u staklu: torza stvarnih osoba u reljefu koje je načinila tehnikom fuzije stakla. Simbolika staklenih reljefa postavljenih u krug očituje se na više razina, ostajući pritom savršeno jasna: staklo utjelovljuje mir i njegovu krhkost, a krug načinjen od jedanaest elemenata ostavlja mjesto za dvanaestog, traži našu prisutnost kako bi se savršeno zatvorio i potom širio kroz prostor i vrijeme, kao krugovi na površini mirnih voda.

Izložba Alana Kajfež – Prisutnost mirnih voda i cjelokupan program Uz Mir za mir ostvareni su uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije.