Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba Đani Martinić – μολοσσός - molos

[Galerija Antuna Augustinčića] 27.01.2017. - 28.02.2017.

U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 27. siječnja 2017. godine otvorila se izložba mladog kipara Đanija Martinića, a može se razgledati do 28. veljače 2017., svakodnevno osim ponedjeljkom, od 9 do 15 sati.

Đani Martinić rođen je 2. srpnja 1987. u Supetru na Braču, gdje završava osnovnu školu. Srednju umjetničku školu (slikarski smjer) pohađa i završava u Splitu te na splitskoj Umjetničkoj akademiji studira kiparstvo: 2010. završava prediplomski studij kiparstva u klasi prof. Matka Mijića, prvu godinu diplomskog studija provodi u klasi prof. Kuzme Kovačića te 2012. magistrira u klasi prof. Nikole Džaje. Odmah po diplomi postaje vanjskim suradnikom na Odsjeku za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu, a trenutno je u statusu asistenta-vanjskog suradnika. Od 2009. sudjeluje na devetnaest skupnih izložaba te na brojnim likovnim kolonijama. Samostalno izlaže 2010. u Bolu na Braču te 2012. u Splitu. Autor je sedam javnih skulptura, a 2016., u timu Martinić – Šitum – Vujčić, osvaja prvu nagradu na natječaju za Spomenik Gaji Bulatu u Splitu.

Izložba uz dva skulpturalna rada u akristalu (muški akt Spodobanko, 2012. te ansambl ovce i pijetlova Kukuriku, beeeee..., 2016.) sadrži i jedan zvukovni rad (audioinstalacija I cvrči, cvrču cvrč..., 2012.), koji ih povezuje i kontekstualirira te samu izložbu primiče glazbi i temi ovogodišnje Noći muzeja. Svaki od ta tri rada izravno ili neizravno, posredno ili neposredno, ali nikako napadno ili sirovo, asocira antičku Grčku, njenu umjetnost, dramu, poeziju, muziku... Stoga ne čudi da smo ovu izložbu Đanija Martinića nazvali MOLOS, prema stopi u antičkoj metrici sastavljenoj od triju dugih slogova, i to baš grčkom riječi μολοσσός.

Trosložnu strukturu izložbe prenijeli smo i na večer u kojoj se otvara pa smo je po njoj i nazvali – Mολοσσός u Noći muzeja. Na slog izložbe u Galeriji Antuna Augustinčića nadovezuju se još dva sloga u Studiju Galerije Antuna Augustinčića, kojima odgovaramo temi Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo manifestacije Noć muzeja 2017.:

* u 20 sati Snježana Horvatin održat će predavanje o Josipu Caniću, skladatelju, dirigentu, piscu i kritičaru (Klanjec, 1879. – Zagreb, 1933.) i Draženu Stahuljaku, klarinetistu, saksofonistu, skladatelju i aranžeru (Klanjec, 1934.),

* u 21 sat Mateja Babić održat će predavanje o Augustinčićevim portretima Josipa Križaja, pjevača, bas-baritona (Vevče kraj Ljubljane,1887. – Zagreb, 1968.) i Zlatka Balokovića, violinista (Zagreb, 1895. – Venecija, 1965.).

Izložbu Đani Martinić : μολοσσός ostvarili smo uz potporu Ministarstva kulture RH, a program Μολοσσός u Noći muzeja uz potporu Krapinsko-zagorske županije te u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec.