Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba - Špilja Vindija

[Muzej krapinskih neandertalaca] 08.12.2016. - 31.03.2017.

U Muzeju krapinskih neandertalaca, u prostoru stare muzejske zgrade (Kneippove zgrade), u četvrtak, 8. prosinca otvorena je izložba pod nazivom „Špilja Vindija“.
Izložba je upoznala posjetitelje s ovim značajnim lokalitetom u širem kontekstu geologije Hrvatskog zagorja te u užem, kroz prikaz svih dosadašnjih istraživanja. Posebna pažnja je posvećena Stjepanu Vukoviću koji je velik dio svoga života posvetio istraživanju ove špilje te će na izložbi biti prikazani predmeti iz njegovih zbirki koje se danas čuvaju u Gradskom muzeju u Varaždinu i Muzeju krapinskih neandertalaca. Špilju Vindiju je istraživao i poznati geolog Mirko Malez, a njegove spoznaje biti će predstavljene kroz prikaz stratigrafskog profila kvartarnih slojeva špilje. Posebno su prikazane i kamene rukotvorine koje su pronađene u špilji Vindiji, dakle strugala, grebala, dubila, sječiva i dr., koje je tipološki i statistički obradio Ivor Karavanić.
Kako su uz brojne artefakte, na ovom lokalitetu pronađeni i fosilni ostaci pračovjeka neandertalca Homo sapiens neanderthalensisa, starosti između 32 i 33 tisuće godina, izložba će posjetitelje upoznati i s najnovijim otkrićima i istraživanjima ovih kostiju koje su osobito važne jer je na temelju njih prezentiran i prvi uzorak genoma neandertalaca.
Postav izložbe popraćen je i edukativnim interaktivnim dodacima za djecu.
Autor izložbe je kustos Eduard Vasiljević, a izložba će se moći pogledati do 31. ožujka 2017. godine.