Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora

[Dvor Veliki Tabor] 19.07.2019. - 19.08.2019.

U petak, 19. srpnja, u Dvoru Veliki Tabor otvorila se izložba „Oton Iveković: znameniti gospodar Velikog Tabora“.
Ovom izložbom Veliki Tabor se uključio u obilježavanje 150. godišnjice rođenja i 80. obljetnice smrti ovog slavnog hrvatskog umjetnika. Također, ove se godine navršava točno sto godina otkad je Iveković kupio Veliki Tabor u kojem su mnogi od izloženih radova nastali. Uz bogat i raznovrstan Otonov stvaralački opus, ovom izložbom je prikazan njegov privatni život s naglaskom na razdoblje provedeno u Velikom Taboru. Također, na izložbi su predstavljena i dva ženska člana obitelji, Otonova supruga Ljuba te snaha Mirjam, istaknuta ondašnja kirurginja.
Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati više od 30 Ivekovićevih djela, ponajprije slika i crteža. Također će moći vidjeli brojne reprodukcije dokumenata iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatskog državnog arhiva, među kojima i Otonove molbe i pisma koja je upućivao tadašnjim važnim ličnostima, poput Izidora Kršnjavog i cara Franje Josipa I. Prezentirana su i nova saznanja o njegovoj snahi Mirjam, koja je upravo u Desiniću započela svoju liječničku karijeru, a nastavila je kao vrsna kirurginja u bolnicama u Pakracu, Novoj Gradiški i Gospiću.
Eksponate za potrebe izložbe ustupili su Moderna galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Muzej seljačkih buna, Hrvatski povijesni muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te privatni vlasnici.
Autorica izložbe je kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.
Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2019. godine.