Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Staklo i priča o staklu

[Muzej "Staro selo"] 12.04.2018. - 30.04.2018.

Izložba Staklo i priča o staklu autorica Anite Paun Gadža i Slavice Moslavac govori o staklu, njegovoj
ulozi kroz povijest, značenju, te svakodnevnoj upotrebi na području Hrvatskog zagorja i Moslavine.
Staklo – ta čudesna, potpuno prozirna materija podobna za oblikovanje i izradbu raznovrsnih predmeta koji okružuju čovjeka od davnina. Osnovna svojstva stakla su prozirnost, tvrdoća i krhkost kod obične temperature, žilavost i sposobnost plastičnog oblikovanja kod visoke temperature, otpornost prema atmosferilijama i većini kemikalija.
Kroz stoljeća je staklo doživljavalo svoje uspone i padove, ali se uvijek obnovljeno i plemenitije vraćalo u naše živote. Staklo nikada nije silazilo s društvene scene zbog svoje neizvornosti, već samo zbog financijskih okolnosti. Danas je staklo ponovno značajan i vrijedan proizvod i prožima nas svojom toplinom i prozračnošću, jer izvire iz prirode i vraća nas u prirodu. U današnje vrijeme u trendu su pokloni koji su unikatni, ručno rađeni, ekološki, ali sukladno i financijski pristupačni. Boce, čaše, pehari, kaleži, pladnjevi zanimljivih oblika jednostavno je oslikati bojama za staklo i kontur pastama.
Prilikom otvorenja, uz autorice izložbe prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja Moslavine u Kutini Jasmina Uroda Kutlić te naglasila važnost dugogodišnje međumuzejske suradnje, njezin doprinos očuvanju materijalne i nematerijalne baštine.
Prigodni program upriličila je Pjevačka skupina KUD-a Repušnica iz Repušnice i Luka Globan.
Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić.