Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Tajne između Ivanščice i Medvednice

[Muzej seljačkih buna] 30.11.2018. - 01.05.2019.

Izložba Tajne između Ivanščice i Medvednice - baština skrivena pod zemljom otvorena je 30. studenog ove godine u 11 i 30 sati u Muzeju seljačkih buna, u sklopu istoimene pedagoško-edukativne akcije u suradnji s učenicima prvih razreda OŠ Donja Stubica.
Arheološka baština prostora između Ivanščie i Medvednice slabo je istražena. Lokalitet od nacionalnog značaja smješten na obroncima Ivanščice Lobor – Majka Božja Gorska, kao i nedavno otkriveni prapovijesni lokaliteti poput nalazišta Mali Komor – Vrci dodatno upozoravaju kako se ispod zemlje skrivaju još mnoge tajne. U njihovom otkrivanju i zaštiti važna je struka ali i lokalna zajednica.
Na izložbi koja ostaje otvorena do daljnjega možete doznati na koji se način lokaliteti otkrivaju proučavanjem konfiguracije trena, prikupljanjem površinskih nalaza, odnosno preko topinima i sačuvanih usmenih tradicija mještana. Izložba upozorava kako brojni slučajni pronalasci površinskih nalaza koji uglavnom nemaju novčanu, već u prvom redu kulturnu i znanstvenu vrijednost, ostaju nezabilježeni od strane nadležnih institucija i struke upravo zbog nedovoljne informiranosti mještana koji često i u najboljoj namjeri da nalaz prijave ne znaju kome se uistinu obratiti.
Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Škiljan, a glavni suradnici Gordana Divac, dipl. arheo., viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela u Krapini, prof. dr. Krešimir Filipec (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu) i Lea Čataj, dipl. arheo. i voditeljica Odjela za restauriranje arheoloških nalaza Hrvatskog restauratorskog zavoda.