Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja predstavljene na međunarodnoj izložbi u Beogradu

[Muzej "Staro selo"] 08.07.2013. - 09.07.2013.

Domaćin projekta CRAFTATTRACT 2013. g. bio je Etnografski muzej u Beogradu. 8.7.2013. otvorena je međunarodna izložba pod nazivom „Čarobne rukotvorine od drveta“ koja je obuhvaćala tradicijske proizvode iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Bugarske.

Hrvatska se predstavila izložbom pod nazivom „Tradicijske drvene igračke Hrvatskog zagorja“ koje se nalaze na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine.

Autorice izložbe su stručnjaci etnolozi iz MHZ-Muzeja „Staro selo“ Kumrovec - Tihana Kušenić i Dunja Šarić. Uz izložbu izradu drvenih igračaka prezentirali su majstor Lovro Fijan iz Marije Bistrice i Ivana Šuštić koja je tradicijskom „tisicom“ oslikavala igračke. Prigodom otvorenja izložbe publici i uzvanicima obratio se direktor Etnografskog muzeja u Beogradu g. Miroslav Tasić koji je naglasio važnost ovakvih međunarodnih projekata, Saša Srećković zaposlenik Centra za nematerijalnu baštinu etnografskog muzeja u Beogradu te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranka Horjan, koja je naglasila vrijednost projekta CRAFTATTRACT te njegovu održivost kroz suradnju muzejskih institucija, resornih ministarstava, obrtničkih komora i obrtnika i poznavatelja vještina na prostoru jugoistočne Europe.

Idući dan 9.7. održan je okrugli stol na temu “Uloga tradicijskih obrta u turističkom razvoju-mogućnosti i prijetnje“ na kojem su uz stručnjake iz muzejskih institucija JI Europe (Etnografski muzej u Beogradu (Srbija), Muzej na prostem Rogatec (Slovenija), EMO–ETAR, Gabrovo (Bugarska), N. U. Zavod i muzej Bitola (Makedonija), Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej „Staro selo“ Kumrovec, Centar za tradicijske obrte (Hrvatska) sudjelovali i obrtnici te predstavnici resornih Ministarstava Republike Srbije.