Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U Muzeju krapinskih neandertalaca, svečanim je programom obilježena 70. obljetnica zaštite Nalazišta Hušnjakovo

[Muzej krapinskih neandertalaca] 22.11.2018. - 03.02.2019.

Dana 22. studenog 1948. godine Zemaljski zavod za zaštitu prirodnih rijetkosti, Narodne Republike Hrvatske, donio je odluku: „o proglašenju polupećine Hušnjakovo kod Krapine zaštićenom prirodnom rijetkošću“. Tim je činom krapinski je lokalitet dobio prvu važnu zakonsku zaštitu, a kroz povijest zaštićen je još kao i spomenik prirode- paleontološki (1961.), te kao arheološki spomenik kulture (1969.), a Europska komisija 2016. godine dodjeljuje Muzeju krapinskih neandertalaca i Nalazištu Hušnjakovo Oznaku europske baštine.
U četvrtak, 22. studenog u atriju Muzeja organiziran je svečani program na kojem su se mnogobrojni posjetitelji kroz prezentacije mogli podsjetiti, ali i saznati vrlo zanimljive detalje vezane za najbogatije svjetsko nalazište neandertalaca. Prezentacije su održali Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja MKN i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, Jurica Sabol koji je i vodio cijeli program.
U sklopu svečanosti, ostvarena je još jedna međumuzejska suradnja s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom te je otvorena gostujuća izložba „Savršenstvo evolucije- RAZOTKRIVANJE“. Riječ je o 24 fotografije minerala i ulomaka stijena te kukaca kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić. Autori izložbe su Nives Borčić, dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Ivan Razum i Petar Crnčan koji je posjetitelje kroz zanimljivo vodstvo proveo izložbom. Uz impresivne fotografije mogu se razgledati i preparati minerala iz cijelog svijeta zajedno sa spomenutim kukcima. Izložba ostaje otvorena do 3. veljače 2019.
Među uvaženim gostima bili su zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog Muzeja dr.sc. Tatjana Vlahović, a izložbu je u ime Krapinsko-zagorske županije otvorila zamjenica župana Jasna Petek.