Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U Pićnu otvorena izložba Češljarstvo - od roga boškarina do češlja i frizure

[Muzej "Staro selo"] 29.12.2015. - 29.02.2016.

U Pićnu u Centru za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre 29.12.2015.g. otvorena je izložba koja nosi naziv „Češljarstvo - od roga boškarina do češlja i frizure““, a koja je posvećena češljarima i češljarstvu kumrovečkog i istarskog kraja te prikazan postupak izrade češljeva od rogova istarskog goveda. Izložbu su predstavile i otvorile: ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, mr.sc. Vlasta Krklec, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, dr.sc. Lidija Nikočević, autorica izložbe, kustosica Tihana Kušenić te Nuša Hauser, stručna suradnica, muzejska dokumentaristica.
Izložba je rezultat suradnje Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec i Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre koji u svom djelovanju teže postupcima njegovanja nematerijalne kulturne baštine. Ovom izložbom prikazan je dio zajedničke prošlosti, ali i sadašnjosti, kao i majstori koji i danas izađuju češljeve, nakit i predmete od roževine: Alojz Serge iz Istre te Antun Penezić, rodom iz Škrnika kraj Kumrovca. Uz izložbu moguće je vidjeti i filmove koji predstavljaju majstore češljare i postupke izrade koji obuhvaćaju sedam faza ručne obrade rožnatog materijala.
Zajednička želja obaju Centara je realizacija radionica nematerijalne baštine kako bi se znanje o izradi češljeva prenijelo na nove naraštaje, čime bi revitalizirali ovaj segment nematerijalne baštine.
Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. Posjetitelji mogu razgledati izložbu do konca veljače 2016.