Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

U povodu Međunarodnog dana muzeja u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena je izložba Zaviri ispod /donje rublje i higijena,

[Muzej "Staro selo"] 18.05.2018. - 20.08.2018.

U povodu Međunarodnog dana muzeja, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvorena je izložba Zaviri ispod /donje rublje i higijena, autorice Slavice Moslavac.
Izložba govori o nekadašnjoj zabranjenoj temi donjeg rublja. Osim starih fotografija ,te tradicijske originalne građe, predstavljeno je i suvremeno rublje od podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa, haltera… Do polovice 20. stoljeća higijenske prilike u moslavačko, posavsko, banovinsko, bilogorskom kraju bile su uglavnom loše, ali su se s vremenom znatno poboljšale. Higijena i donje rublje bili su tabu tema, tako da o toj temi nema pouzdanih, ni posve točnih, podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i kako bi gornja odjeća bolje stajala. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu.
Donje rublje u današnjem smislu javlja se s europskim utjecajima, koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani platneni grudnjaci, svileni i platneni kombinei i zimske gaće pumperice dolaze u modu tek u drugoj polovici 20. st. Podsuknje s brojnim naborima te ljetne gaće s čipkama na nogavicama donijele su Europljanke (Čehinje, Slovakinje, Mađarice…). One su osim gaća, nosile po nekoliko podsuknji od sasvim uz tijelo uskih i kratkih, do bogato ukrašenih i ubranih u pojasu koje su morale biti jako uštirkane, te dužih gaća sa čipkom koje i danas možemo vidjeti na brojnim folklornim priredbama. Ostale Hrvatice su također nosile više vrsta podsuknji, podsukljenki, kurti, kurtica, unteroka, granjerača raznih dužina i ukrasa, jer su prigodom rada kada su se gornje rubače zadizale ili potpregnule morale vidjeti podsuknje, bar djelomično, ukrašene čipkom. Tradicijsko žensko donje rublje i to grudnjaci, korzeti, gaće, gotovo se i nije nosilo, samo u određenim prilikama ili neprilikama, kada je žena imala menstruaciju ili kako se to tada zvalo „svoje stvari“, te stavljala „Te“ provlaku od lanenih krpa, vezujući ih o pojasu koji se vezivao na mašnu ili je mogao biti spojen samo na gumb. Muškarci su i po nekoliko gaća nosili zimi, ispod gornjih nešto debljih suknenih, lanenih ili plišanih hlača.
Nadamo se da će ova u prošlosti zabranjena, a danas mnogim posjetiteljima intrigantna tema biti posjetiteljima povod za ponovni dolazak u naš Muzej.
Izložba će biti otvorena do 20.08.2018.