Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Vojin Hraste - 2 u 1

[Galerija Antuna Augustinčića] 31.01.2014. - 02.03.2014.

U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, u petak 31. siječnja 2014. godine u 18 sati, otvarena je izložba 2 u 1, skulpturalna instalacija mladog kipara Vojina Hraste.

Vojin Hraste rođen je 10. kolovoza 1981. u Šibeniku. Maturirao je 2000. na 1. gimnaziji u Splitu. Diplomirao je kiparstvo 2006., u klasi prof. Slavomira Drinkovića, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje akademske godine 2006./2007. radi kao suradnik u nastavi, kod prof. Petra Barišića, te gdje 2008. upisuje i poslijediplomski doktorski studij, kod mentora prof. Slavomira Drinkovića. Od 2007. radi kao asistent (vanjski suradnik) na kiparskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, a od 2011. je asistent na kiparskom odsjeku Likovne Akademije u Zagrebu. Izlaže na više samostalnih i skupnih izložaba, a za svoj rad biva pohvaljivan i nagrađivan. Uz kiparstvo, bavi se i glazbom: jedan je od osnivača sastava Leut Magnetik (2001.), u kojemu svira bas-gitaru i jedan je od vokala.

Dva su osnovna razloga što smo ovu izložbu nazvali 2 u 1.
Početni je bio taj što smo Vojina Hrastu odlučili predstaviti i kao kipara i kao glazbenika (pa smo izložbi pridružili izbor iz videografije njegova sastava), htijući time olakšati sagledavanje umjetnikove osobnosti i iščitavanje kiparskog rukopisa (unatoč tome što je medij kiparstva mladom kiparu, kako sam kaže, prostor u kojem pokušava prozboriti jednostavnim rečenicama, nabrajanjem i kolažiranjem; ili upravo zato).
A završni razlog leži u samom izloženom djelu. No, nije u vidljivoj činjenici što je sačinjeno iz dva dijela, nego je u nevidljivoj činjenici da je nastalo kolažiranjem (ovoga puta mentalnim) dviju skulptura. Naime, Vojinova klanječka instalacija nije tek modificirano Brdo i pas (2013.) ili Planina i pas (2008.), nego se asocijativno povezuje s radom Sam kao otok (2010.) te se brdo ukazuje, opstoji i percipira kao otok.
Značenje se udvaja, a nova vrijednost stječe novo ime: Pas i otok.

Izložba se može razgledati do 2. ožujka – svakodnevno, osim ponedjeljkom – od 9 do 15 sati.

Otvorenjem izložbe započinje likovno-glazbena večer 2 u 1 u Noći muzeja, u kojoj od 20 sati slijedi još jedno 2 u 1: zajednički koncert sastava Noxin i Local Jazz Combo.

Izložbu Vojina Hraste i cjelokupni program 2 u 1 u Noći muzejaostvarujemo u suradnji s ArTresor nakladom i Kulturnim centrom Klanjec.