Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

12. Festival znanosti u Muzeju krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca] 07.04.2014. - 10.04.2014.

U sklopu programa 12. Festivala znanosti, projekta Tehničkog muzeja čija ovogodišnja tema nosi naziv „Valovi“, Muzej krapinskih neandertalaca je 7. travnja organizirao radionice u kojima su sudjelovali učenici OŠ Đurmanec, Oš Ljudevita Gaja iz Krapine te Srednje škole Krapina.
U radionici muzejske pedagoginje Lorke Lončar Uvodić pod nazivom „Valovite strukture fosila“ sudionici su se pobliže upoznali s fosilima čija struktura podsjeća na valove (stromatolitima, amonitima, trilobitima, rudistima) te su nakon uvodne prezentacije proučavali originalne fosile i izrađivali njihove glinene modele.
Na radionici„Seizmički valovi u službi geologije“ kustosa geologa Eduarda Vasiljevića učenici su naučili što je potres, gdje su oni najčešći, kako ih dijelimo i čime ih mjerimo. Upoznali su kronologiju potresa kroz povijest, a kroz izradu papirnatih modela saznali su do kakvih sve pomaka dolazi u Zemljinoj kori uslijed potresa.
Dana 10. travnja u Tehničkom muzeju u Zagrebu održane su zanimljive radionice za učenike i studente grada Zagreba o krapinskim neandertalcima i geologiji Hrvatskog zagorja pod vodstvom muzejskih djelatnika Vlaste Krklec, Lorke Lončar Uvodić i Eduarda Vasiljevića.