Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Dani europske baštine u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 23.09.2023. - 24.09.2023.

Manifestacija Dani europske baštine i ove godine, tradicionalno u rujnu i listopadu obilježavaju važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština.

Kod nas u Dvoru Veliki Tabor žive su priče i sjećanja na obitelji koje su brinule o burgu u nekom periodu njegove povijesti. Kako je ove godine 230 godina od kada je umro posljednji hrvatski i desinićki Ratkaj, Josip Ivan Krstitelj (1720. - 1793.), obilježavanje Dana europske baštine u DVT-u ima za cilj podsjetiti na tu slavnu obitelj, njene znamenite članove, na utjecaj koji su imali na izgled i arhitekturu Tabora te na umjetnost, znanost i povijest ovoga kraja.

U tom smislu aktivnosti u muzeju usmjerene na uključivanje u spomenutu manifestaciju išle su u dva smjera. Jedan je bio raspisivanje javnog natječaja za dizajn i kreativno rješenje odjevnih predmeta inspiriranih arhitekturom Velikog Tabora, a drugi smjer je vodio ravno prema Ratkajima i iz tog smjera je nastala nova publikacija za djecu i mlade, te nova radionica.