Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Godina suradnje za Muzej krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca] 01.01.2013. - 31.12.2013.

Godinu 2013. zaista možemo nazvati godinom suradnje za Muzej krapinskih neandertalaca budući da su Muzeji Hrvatskog zagorja potpisali niz sporazuma o sudjelovanju u zajedničkim projektima te poduzeli niz promotivnih kampanja s agencijama i partnerima iz drugih zemalja s ciljem promocije ovog specijaliziranog muzeja u Hrvatskoj.
Ove godine su aktivnosti unutar mreže ICE AGE EUROPE rezultirale izlaskom nekoliko izdanja Newslettera kao i publikacije u kojoj su predstavljena sva nalazišta uključena u mrežu pa tako i Hušnjakovo u Krapini s jedinstvenim muzejom u njegovoj neposrednoj blizini. Stvorena je zajednička web-stranica za partnere. Tri lokacije su i na razini gradova odlučile još jače osnažiti svoju suradnju pa su gradonačelnici gradova Krapina, Mettman i San Felice u Rimu ove godine potpisali dodatni sporazum čemu je prisustvovala i voditeljica Muzeja krapinskih neandertalaca, Vlasta Krklec.
Upravo je tijeku potpisivanje sporazuma s Vladom Kraljevine Monaka za Projekt potpore za pedagoške, muzeografske i istraživačke djelatnosti Muzeja krapinskih neandertalaca koji potpisuju ravnateljica Muzeja Goranka Horjan i savjetnik Vlade za vanjske odnose Jose Badia. U projektu će sudjelovati tim od pet stručnjaka iz krapinskoga muzeja na realizaciji aktivnosti kojeuključuju obuku, istraživanja, pedagoške materijale i putujuću izložbu, a implementacija se očekuje u razdoblju 2013 – 2015. Time se nastavlja dugogodišnja suradnja s Muzejom prapovijesne antropologije iz Monaka s kojim je već ostvarena stručna razmjena tijekom realizacije projekta izgradnje i opremanja Muzeja krapinskih neandertalaca. Obzirom da sporazum uključuje i financijsku donaciju monegaške strane potrebnu za izvođenje programa, Muzeji Hrvatskog zagorja izuzetno su zahvalni Vladi Kneževine Monako na pomoći koju su pružili. Razradu aktivnosti, plana istraživanja i obrazovne programe voditi će voditeljicaVlasta Krklec a u realizaciji će sudjelovati muzejski pedagozi, vodiči i muzejski tehničari.
Osim promotivne kampanje HAK-a putem sustava europskih autoklubova kojom se promoviraju zagorski muzeji i u kojoj je Muzej krapinskih neandertalaca bio Show your Card! partner mjeseca listopada, konzalting tvrtka Bearing napravila je na svojim web stranicama promociju krapinskog muzeja. Naime, ova tvrtka je u više navrata konzultirala ravnateljicu Goranku Horjan vezano uz projekte dvoraca te se na lijepi način odužila promotivnim aktivnostima za Krapinu.
Mreža ICE AGE će u siječnju iduće godine održati godišnji sastanak na kome se pokreće novi projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva europskih poslova savezne države North Rhine-Westphalia. Namjera je povezati prošlost sa sadašnjošću kroz interaktivni software s opremom na svakom lokalitetu na način da se ponašanja vezana uz migracije, jezik I razmjenu dobara prikažu u različitom vremenu. Program uključuje razmjenu informacija I znanja online, a posebno putem društvenih mreža.
U tijeku je potpisivanje i okvirnog sporazuma o suradnji s Institutom za antropologiju iz Zagreba koji će omogućiti kasniju realizaciju zajedničkih projekata. Pridodamo li tome još pozitivne rezultate studije izvodljivosti i analize troškova i koristi za Regiju digitalnih muzeja – projekt u koji je uključena rekonstrukcija stare zgrade krapinskog muzeja – a proveli su je konzultanti Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova - možemo biti više nego zadovoljni. Preostaje da nas u realizaciji poprate i nacionalna tijela kako bi se provedba mogla neometano odvijati.