Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Krapinski pračovjek predstavljen u Kneževini Monaco

[Muzej krapinskih neandertalaca] 14.11.2016. - 18.11.2016.

U sklopu međunarodnog projekta „Potpora za pedagoške, muzeografske i istraživačke djelatnosti Muzeja krapinskih neandertalaca“ djelatnici MKN boravili su u Monte Carlu, u Muzeju za pretpovijesnu antropologiju od 14.11. do 18.11.2016.
U projektu koji traje tri godine, Vlada Kneževine Monaco financirala je edukativne programe, muzeografske i istraživačke djelatnosti MKN-a. U Muzeju za pretpovijesnu antropologiju postavljena je izložba „Život i kultura neandertalskog čovjeka“ autorice Vlaste Krklec, te su održane tri edukativne radionice: Izrada geološkog stupa, Izrada odjeće krapinskog pračovjeka i Modeliranje u glini na temu pretpovijesti. Djelatnici krapinskog muzeja mr.sc. Vlasta Krklec- muzejska savjetnica, Jurica Sabol dipl. ing. geol.- kustos pripravnik i Siniša Laginja- viši muzejski tehničar, prezentirali su djeci osnovnih škola edukativne programe, te ih pobliže upoznali sa životnim navikama krapinskih neandertalaca.
U Odjelu za međunarodne odnose Kneževnine Monaco prezentirani su rezultati projekta, te dogovorena buduća suradnja spomenutih muzeja.
Tijekom boravka u Monaku, krapinski muzealci obišli su važno arheološko nalazište Grimaldijevih špilja paleolitičke starosti, važne zbog ritualnih ukopa čija se replika groba nalazi unutar stalnog postava MKN. Posjećen je Regionalni Muzej za pretpovijest u Mentonu i Terra Amata muzej u Nici.