Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

LegendFest - Dvor Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 15.09.2018.

Održan 1. LegendFest u Krapinsko-zagorskoj županiji

Više od 500 ljudi pohodilo je u subotu, 15. rujna 2018. godine Hum Košnički 1, adresu Dvora Veliki Tabor u kojem se održavao prvi festival narodnih priča, legendi i mitova Krapinsko - zagorske županije, LegendFest, a kojem su glavna tema ove godine bile „coprnice“ – vještice!
Organizirali su ga zagrebačka Udruga "Val kulture" i Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor uz potporu Krapinsko-zagorske županije, općine Desinić, Turističke zajednice županije, te Turističke zajednice područja Desinić, Kumrovec i Zagorska sela. Manifestaciji su nazočili i slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravsko Počivalšek, zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, načelnik općine Desini, Zvonko Škreblin, te ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, Nadica Jagarčec.
Mnogobrojni su se programi odvijali u razdoblju trajanja priredbe, od 16 do 24 sata. Ispričano je mnoštvo priča, održano 25 „coprnjačkih“ radionica, nekoliko stručnih predavanja, izložbi, glazbenih točaka i dodatnih pratećih sadržaja festivala, poput sajma domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova.
Djeci je posebno atraktivna bila izložba "Lutke vam pričaju legende Hrvatskog zagorja“ umjetnice Jagode Sablić, a nisu propustila ni posebno, čarobnjačko oslikavanje lica. U "Coprničko ruho“ Dvor Veliki Tabor ogrnuli su akademski kipari, braća Petar i August Popijač, a "Coprije i spelancije" izložio je njihov otac Izidor, samouki kipar. "Copra li se copra" predavala je moderatorica festivala Vesna Petrac, dok je radionicu posvećenu "Skidanju uroka i copranju sreće" vračala Kristina Panić.
Slušala su se i "coprnička glazbala" u radionici Franciske Fis i Roka Pečarića, a osobito zanimljivo bilo je predavanje "Krzno, kljun, kotlić i kuhača“ dr.sc. Lidije Bajuk, etnologinje i etnoglazbenice. Pozornost publike privukle su priče i mitovi australskih Aboridžana ispričanih kroz performans i svirku na didgeridoou, supružnika Dragičević iz Jastrebarskog koji su godinama živjeli u Australiji. Dječju pozornost osobito su privukle lutkarska kazališna predstava „Črna kraljica“ taborgradske kazališne trupe Ioculator, te predstava „Šuma Striborova“ teatra Poco Loco. Potkraj programa, izvedena su tri koncerta. Prvi je održala skupina glazbenika i istraživača zvukova, Gipsy Boogie i Ča god", drugi etno skupina "Plet" i treći, kao točka na i programa, koncert "Tri glasa, tri gitare, tri coprnice“ na kojem su svirale i pjevale Dunja Knebl, Lidija Bajuk i Elis Lovrić. Festival je završio spaljivanjem slamnate coprnice podno zidina Dvora Veliki Tabor koju je čitavoga dana kreirao osječki umjetnik Nikola Faller.