Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Međunarodni dan muzeja u Dvoru Veliki Tabor

[Dvor Veliki Tabor] 18.05.2017.

Uz Međunarodni dan muzeja, u Dvoru Veliki Tabor održano je predstavljanje marke s motivom Velikog Tabora i predavanje o Veroniki Desinićkoj – “Zagorskoj ruži”, te završna radionica 22. edukativne muzejske akcije “Tajne”. O marki je govorila Marina Fiket, voditeljica područja u Hrvatskoj pošti. Prigodna izložba maraka ostvarena je u suradnji Muzeja Hrvatskog zagorja, Filatelističkog društva “Zaboky” iz Zaboka, Krapinsko – zagorske županije i Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska sela.

Predavanje o Veroniki Desinićkoj

O Međunarodnom danu muzeja i navedenoj suradnji govorila je ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, a nakon promocije za učenike iz desinićke, vinagorske i jedne zagrebačke osnovne škole te druge zainteresirane posjetitelje, etnologinja i muzejska pedagoginja Kristina Pavlović održala je predavanje uz slajdove o Veroniki Desinićkoj, čija je nesretna životna priča bila inspiracija brojnim umjetnicima, a danas je njeno ime i lik poznati brand u mljekarskoj industriji.
Na temu mnogostrukih identiteta Veronike Desinićke, djeca iz OŠ Đure Prejca iz Desinića i PŠ Vinagora napravila su istraživanja u školi i u svojim obiteljima, o čemu je snimljena i polusatna radijska emisija koja je svoje prvo predstavljanje javnosti doživjela u okviru predavanja. Bogati program upotpunila je i radionica osmišljena povodom 22. edukativne muzejske akcije “Tajne”.

Natječaj za najljepšu marku

Kustosica Renata Dečman održala je i još jedno zanimljivo i informativno predavanje o dvojici isusovačkih misionara u Indiji i Meksiku Nikoli i Ivanu Rattkayju. U programu su nastupile i Flautine iz Glazbene škole Pregrada. Poštanske marke sa zajedničkom temom ulaze i u natječaj za najljepšu poštansku marku 2017. svih europskih poštanskih operatora. Koje sve poštanske marke sudjeluju u natječaju “EUROPA – Dvorci” i kako glasati za najljepšu marku, možete saznati na ww.posteurop.org/europ2017.