Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Noć muzeja 2014 u Muzeju seljačkih buna

[Muzej seljačkih buna] 31.01.2014.

Program Muzeja seljačkih buna za Noć muzeja započeti će u 18 sati otvorenjem izložbe o Jeli Futakovici i odjecima progona vještica u Hrvatskoj u ranome novom vijeku, autora Denivera Vukelića i Vlatke Filipčić Maligec.
Na izložbi će biti prikazan pregled povijesti progona vještica u Hrvatskoj, procesi protiv vještica i sprave za mučenje. Posebno će biti prikazan slučaj Jele Futakovice iz Donje Stubice, spaljene 1746. godine, kao i proces protiv njezinih suseljana koji su ju spalili.

U 19. 30 započeti će radionica srednjovjekovne medicine u organizaciji Reda čuvara grada Zagreba. Na radionici se povijesti razvoja medicine i kirurgije pristupa s dva aspekta: teorijskog i praktičnog. Članovi udruge upoznati će nas s činjenicom tko je sve mogao postati liječnik, tipovima liječenja, titulama prema razini obrazovanja te strukturi i ulozi pojedinih zanimanja. Reći će nam nešto o načinu odnosa prema bolesti, te nas upoznati sa srednjovjekovnom kirurgijom: alatima i priborom, načinima puštanja krvi, vojni poljskim bolnicama i vojnom kirurgijom. U dijelu o herbalistici saznati ćemo o ljekovitom bilju i njegovoj uporabi, načinima sakupljanja i pripreme te apotekarstvu. Saznati ćemo i o srednjovjekovnoj torturi: ulozi liječnika u mučenju, načinima mučenja i spravama za mučenje. Praktični aspekt obuhvaća izgradnju Hospitala, autentične srednjovjekovne poljske bolnice iz 12. i 13. stoljeća koja sadrži sav potreban pribor za liječenje prema srednjovjekovnim standardima.

Tijekom cijele večeri moguće je razgledati stalni postav Muzeja seljačkih buna.
Muzej će biti otvoren do 22 sata.

Fotografije:
http://www.cuvari.hr