Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Ophodi Jure zelenog održani uz otvorenje izložbe „Križevi krajputaši i kapelice poklonici Kumrovca i okolice u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 15.04.2023. - 27.08.2023.

U subotu, 15. travnja 2023. u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec uoči blagdana Sv. Jurja održana je tradicionalna manifestacija "Ophodi Jure Zelenog".
Program događanja započeo je radionicom izrade jurjevskih venčeka, koju su vodile članice i članovi Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luiza“ iz Madžareva: predsjednik udruge Tibor Martan, potpredsjednica udruge Dubravka Baneković, Ana Martan, Jasna Jež, Anita Platnjak, Dorjan Šturbek i David Geček.
Tijekom cijeloga dana održane su i prezentacije tradicijskih obrta i znanja uz stalne postave Muzeja „Staro selo“. Našivavanje na domaće platno predstavile su članice Oroslavskog veza, a kovački obrt majstor Božidar Kopun.
Samom programu Ophoda Zelenog Jure prethodilo je i otvaranje izložbe „Križevi krajputaši i kapelice poklonici Kumrovca i okolice“, autorice Tatjane Brlek. Fotodokumentarna izložba prikazuje tradiciju postavljanja pučke sakralne arhitekture u Kumrovcu i okolici. Predstavljeno je 39 križeva i kapelica. Posjetitelji mogu saznati mjesto na kojem se križevi nalaze te fotografijom upoznati izgled raspela i kapelica svojstven utjecaju pučke sakralne arhitekture s područja alpskog areala.
Otvorenju izložbe nazočila je gđa Viki Jakaše Borić, predstavnica Ministarstva kulture i medija RH, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini, Robert Šplajt, načelnik Općine Kumrovec, vlč. Milan Juranić, pater Franjo iz Franjevačkog samostana u Klanjcu te brojni sumještani. S nekoliko riječi publici se obratila voditeljica muzeja „Staro selo“ Kumrovec Anita Paun-Gadža, a izložbu je otvorio načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.
Program otvorenja izložbe pratile su Mia Franceković i Ivi Galić članice Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, koje su pjevale marijanske napjeve.
U nastavku programa prikazani su običaji vezani uz štovanje Svetoga Jurja. U narodnoj je tradiciji sv. Juraj zaštitnik ratara, pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila. Zelenilo je boja raslinja i simbolizira nadu, pobjedu proljeća nad zimom, pobjedu života nad smrću.
Običaj ophoda jurjaša ima veliko značenje za žitelje Hrvatskog zagorja, a razlog leži u činjenici da je Sv. Juraj zaštitnik našega kraja. Jurjevski običaji na području SZ Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra i nalaze se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Ophode Jure zelenog publici je predstavila je Etno udruga Zipka, a segment tradicije jurjevskih običaja svoga kraja prikazali su članovi KUD-a „Braća Radić“ Visoko i Dramska družina Ozana. Pod stručnim vodstvom Tibora Martana i voditeljice plesa Jasne Jež predstavili su jurjevske čestitarske pjesme i napjeve te jurjevski običaj kićenja zelenilom i jurjevskim vijencom. Prezantaciju jurjevskih običaja završili su izvedbom pjesama i plesova Hrvatskog zagorja i Prigorja uz pratnju visočkih tamburaša.
Prema tradiciji program je završio pjevanjem jurjevskih tradicijskih napjeva, a potom i degustacijom tradicijskog jela cvrtja.