Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Plaketa Muzeju Staro selo Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 23.04.2013.

Muzeju „Staro selo“ Kumrovec dodijeljena je plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko zagorske županije u zemlji i u svijetu.

Županijska skupština Krapinsko–zagorske županije na 21. sjednici održanoj dana 8.travnja 2013. donijela je odluku o dojeli priznanja Krapinsko-zagorske županije. Među laureatima našao se i MHZ- Muzej „Staro selo“ Kumrovec kome je dodijeljena plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko zagorske županije u zemlji i u svijetu uz slijedeće riječi:

„Od malog, memorijalnog muzeja uređenog unutar jednog objekta u središtu naselja Kumrovec tijekom šezdeset godina rada Muzej „Staro selo“ Kumrovec izrastao je u muzej na otvorenom koji danas broji četrdesetak restauriranih ili rekonstruiranih stambenih i gospodarskih objekata. Osim navedenih objekata, svakako treba spomenuti i nekadašnju rezidenciju Josipa Broza Vilu Kumrovec, kao i kasnobaroknu kuriju Erdödy u Razvoru, koji će dovršenjem obnove i unošenjem novih sadržaja pridonijeti ne samo privlačnosti Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, već i cijele Krapinsko-zagorske županije kao atraktivne i poželjne turističke destinacije sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Godine 2007. u okviru projekta Craftattract – tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam, sufinanciranog od strane fonda EU-a, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec otvoren je Centar za tradicijske obrte i vještine s ažuriranom bazom podataka o nositeljima tradicijskih znanja i vještina, važnog čimbenika kulturne baštine.

Muzejsko-edukativni programi, radionice nematerijalne baštine, event programi koji se organiziraju na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, suradnja s osnovnim, srednjoškolskim i visokoobrazovnim ustanovama i drugim institucijama rezultirala je mnogim priznanjima i zahvalama.

Priznanja, način rada, promoviranja i prezentiranja sadržaja Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, ponuda obogaćena muzejsko-edukativnim programima, radionicama nematerijalne baštine, prikazom narodnih običaja i događanja (Trikralski zvezdari, Fašničke spelancije, Ophodi Jure zelenog, Zagorska svadba, Subota u Etno selu) pridonijela su nominaciji Muzeja za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) u Ninu 29. ožujka 2011. te ulazak Muzeja među prvih pet destinacija izvrsnosti u Republici Hrvatskoj koje promiču modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu.“

Priznanja su svim laureatima, pa tako i Muzeju „Staro selo“ Kumrovec uručena u prigodi obilježavanja Dana Krapinsko–zagorske županije 23. travnja 2013.