Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Projekt eCultvalue – Dan dijaloga u Dubrovniku

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 19.09.2013.

Nakon što je Europska komisija odobrila grant u okviru 7th Framework Support Action programa, koji potiče inovaciju i kompetitivnost, u veljači 2013. je započela realizacija projekta eCultValue u kome je aktivni partner ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan, kao predsjednica Europskog muzejskog foruma. Projekt eCultValue potiče korištenje novih tehnologija shvaćajući njihov potencijal za razvoj novih pristupa kulturnoj baštini i iskustvima koje ona može ponuditi u stvarnom i virtualnom okruženju.
Jedna od glavnih aktivnosti u projektu je organizacija Dana dijaloga od kojih se prvi održao 19. rujna u Hrvatskoj, u Umjetničkoj galeriji grada Dubrovnika, zahvaljujući razumijevanju i potpori ravnateljice Vesne Delić Gozze. Ovo je prvi takav događaj i posebno nam je zadovoljstvo što se događa u našoj zemlji, a tendencija je da se svake godine nastavi na drugom mjestu. Tema Prvog dana dijaloga bila je Reflektiranje prošlosti, projiciranje budućnosti: 3D, pripovijedanje priča i socijalni mediji za kulturno naslijeđe, na kojoj će se raspravljati o koristima koje donose nove tehnologije, posebno u povećavanju dostupnosti baštine korisnicima.
Dan dijaloga održao se u suorganizaciji s međunarodno popularnim događanjem „Najbolji u baštini“ koji svake godine u Hrvatsku dovodi najbolje nagrađene projekte iz muzejskog i baštinskog sektora, omogućujući hrvatskim profesionalcima recentan uvid u najbolju praksu. Ističući izvrsnost kao osnovnu ideju vodilju struke, sveučilišni profesor i začetnik događanja, Tomislav Šola, također vidi nove mogućnosti koje ICT područje nudi u komunikaciji s korisnicima te je istovremeno u Dubrovniku organiziran i susret čelnika europskih i svjetskih baštinskih organizacija na kojem se raspravljalo o zajedničkoj suradnji.

Ecultvalue Dan dijaloga svim zainteresiranim stručnjacima ponudio je atraktivne projektne prezentacije te priliku za razmjenu iskustva i mišljenja na okruglom stolu. Posebno su se istakla iskustva nagrađenih europskih muzeja kao što su Muzej transporta iz Glasgowa, Muzej grada Liverpoola ili Muzej svjetskih kultura iz Kölna. Ovo je prilika i za prezentaciju hrvatskih inovacija pa su naše tvrtke i muzealci također izložili svoje primjere. Osim onih iz Dubrovačkih muzeja, na Danu dijaloga predstavljen je se i projekt Regija digitalnih muzeja u kome sudjeluju Muzeji Hrvatskog zagorja s novim postavom dvorca Veliki Tabor i uređenjem zgrade staroga muzeja u Krapini. Prikazano je i korištenje novih tehnologija na lokacijama izvan muzeja, primjerice na lovnim stazama neandertalca u Gornjem Jesenju kojeg je osmislila tvrtka Novena iz Zagreba, čiji su info kiosci u Muzeju krapinskih neandertalaca dobili treću nagradu na AVICOM festivalu u Šangaju 2010. godine, a novosti vezane uz korištenje baze podataka predstavio je Goran Zlodi iz tvrtke Link2 koji je izradio i novi model pohrane podataka za projekt CRAFTATTRACT u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu.