Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Promociji kataloga Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 18.06.2019.

U dobrom društvu i ugodnoj atmosferi u utorak 18. lipnja 2019. u knjižnici Pučkog otvorenog učilišta Donja Stubica u organizaciji Muzeja seljačkih buna predstavljen je katalog Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici. Promocija kataloga istoimene izložbe otvorene u veljači 2018. godine u Muzeju seljačkih buna organizirana je povodom Dana grada Donja Stubica.
Prisutne je pozdravila voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec, a o autoru i suradnicima u izradi ove publikacije govorila je dr. sc. Ivana Škiljan, urednica kataloga. Katalog su predstavili recenzent dr. sc. Filip Škiljan te glavni stručni suradnik i jedan od autora mr. sc. Branko Čičko. Promociju je svojim izvedbama na gitari uveličala glazbena gošća Nika Žagar.
U katalogu objavljeni radovi arheologinje i povjesničarke dr. sc. Ivane Škiljan, povjesničara i revnog istraživača Seljačke bune mr. sc. Branka Čička, zatim povjesničara s Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Vedrana Klaužera, prof. dr. sc. Tatjane Trbojević-Vukićević s Veterinarskoga fakulteta i njezine studentice Olivije Frances Kaloyianni, povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića, urednice časopisa Hrvatsko zagorje i komparatistice književnosti Vlaste Horvatić-Gmaz, povjesničara Martina Perkovića i voditeljice Muzeja seljačkih buna i povjesničarke Vlatke Filipčić Maligec. Uz zanimljive podatke o rezultatima devet sezona provedenih arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad u Donjoj Stubici (mještanima Stubice poznatijem kao Tahyjev grad), ovo raznoliko društvo autora osiguralo je vrlo stručan, i nadasve svestran pogled na Franju Tahyja. Tahyjev lik analiziran je iz više aspekata: u historiografiji, književnosti, likovnosti, zatim u kazalištu, stripu i filmu te u suvremenoj pop-kulturi. Predstavljena publikacija svakako će pridonijeti boljem sagledavanju historiografski zapostavljenog Franje Tahyja i pružiti novi uvid u dugu i intrigantnu prošlost Starog grada u Donjoj Stubici.