Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Radionica ICOM-ovog komiteta za prirodoslovne muzeje o nedozvoljenoj trgovini biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 08.10.2014. - 09.10.2014.

NATHIST - međunarodni komitet za prirodoslovlje pri svjetskoj muzejskoj organizaciji ICOM-a – organizirao je dvodnevnu radionicu o nedozvoljenoj trgovini biljnim i životinjskim vrstama pod nazivom Izazovi i rješenja koja se održala u zagrebačkom zoološkom 8. i 9. listopada 2014. Radionica je okupila ugledne stručnjake sa svih kontinenata od Australije i Novog Zelanda, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Azije i Europe. Troškove ove radionice je financijski podržao sam ICOM koji je recentnim projektima usmjerio veliku pozornost na sve oblike nezakonite trgovine kulturnom i prirodnom baštinom. Goranka Horjan, članica ICOM-ovog izvršnog odbora koja je i dogovorila gostovanje NATHIST komiteta u Hrvatskoj, spomenula je u obraćanju sudionicima kako svjetska muzejska organizacija ulaže velike napore u sprečavanje nezakonite trgovine putem tzv. crvenih lista za najugroženija područja, uspostavom observatorija kojima se prati stanje u pojedinim zemljama, usvajanjem etičkog kodeksa za prirodoslovne muzeje pa sve do programa medijacije u slučajevima sporova muzeja vezano uz porijeklo muzejske građe koje iCOM provodi s organizacijom WIPO koja se bavi pitanjima intelektualnog vlasništva.

Radionicu u edukacijskom centru zagrebačkog zoološkog vrta otvorila je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković. Naglasila je kako zoološki vrt provodi brojne aktivnosti usmjerene na očuvanje prirodne baštine i životinjskih vrsta te podržava međunarodne inicijative u tom području. Zahvalivši domaćinima na logistici organizator radionice i predsjednik NATHIST komiteta Eric Dorfman rekao je kako je ključno za uspjeh povezivanje svih dionika kako bi zajednički mogli djelovati. Upravo zato će zaključci ove radionice biti važni za mnoge prirodoslovne muzeje u svijetu.

Nakon radionice stručnjaci su se pridružili godišnjoj konferenciji ICOM NATHIST kojoj su domaćini Muzeji Hrvatskog zagorja koja je počela 11. listopada 2014 i održati će se na nekoliko lokacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinu i Zagrebu te završiti studijskom posjetu Kopačkom ritu i Slavoniji.