Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Subota u Etno selu - UNESCO burza suvenira

[Muzej "Staro selo"] 04.10.2014.

U subotu 4. listopada 2014.g. na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec održana je tradicionalna manifestacija autorica Tatjane Brlek i Tihane Kušenić, Subota u etno selu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Tema ovogodišnje manifestacije bila je UNESCO – burza suvenira. Sukladno nazivu, program subote bio je u znaku predstavljanja suvenira Hrvatskog zagorja s naglaskom na zaštićenu nematerijalnu baštinu Hrvatskog zagorja. Ovom prigodom posebno mjesto pripalo je predstavljanju tradicijskih drvenih igračaka i licitara upisanih na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Tijekom trajanja programa posjetitelji Muzeja „Staro selo“ Kumrovec mogli su vidjeti prikaze tradicijskih obrta te se upoznati sa bogatom paletom suvenira koji nastaju inspirirani baštinom Hrvatskog zagorja.

Centralno događanje bilo je otvorenje izložbe 13. trijenala zagorskog suvenira autorice Tihane Kušanić.

S nekoliko prigodnih riječi prisutnima su se obratili načelnik Općine Kumrovec g.Dragutin Ulama te predsjednik Ceha tradicijskih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije g.Darko Varga. Izložbu je otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije gđa. Jasna Petek.

U programu su sudjelovali najmlađi čuvari kulturne baštine dječji vrtić „Jaglac“ iz Kumrovca i dječja folklorna skupina OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko. Čuvari lokalnih običaja Etno udruga Zipka predstavila je napjeve sutlanskog kraja. Posebni gosti ovogodišnjeg programa bio je folklorni ansambl „Capella Fil-Wilamowice iz Poljske koji su svojim nastupom predstavili plesove, napjeve i narodnu nošnju svoga kraja. Izložba je bila popraćena modnom revijom pod nazivom Od lana i konoplje do platna i rubače - projektom Udruge Stubička baština u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka.

U nižoj kumrovečkoj pučkoj školi održan je i muzejsko edukativni program – pričaonica i radionica za djecu gđe. Ljerke Pukec pod nazivom Bukva i drveni konjić.

Tijekom idućih mjeseci publika će putem anketnih listića u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec imati prigodu dati svoje mišljenje i odabrati svoj „najsuvenir“ 13. Tijenala.

Rezultati ankete bit će objavljeni na web stranicama Muzeja hrvatskog zagorja po završetku izložbe.