Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Tradicijski obrti Hrvatskog zagorja predstavljeni u Bugarskoj

[Muzej "Staro selo"] 05.09.2012. - 09.09.2012.

MHZ- Muzej „Staro selo“ Kumrovec u vremenu od 5.do 9.9.2012. gostovao je u Etnografsko – arhitektonskom kompleksu EMO – Etar, Gabrovo (Bugarska) na 8. Međunarodnoj konferenciji posvećenoj tradicijskim obrtima i na 10. Međunarodnom sajmu tradicijskih obrta.

U okviru 8. Međunarodne konferencije na temu: Tradicijski obrti- jučer, danas, sutra predstavljen je rad Centra za tradicijske obrte i vještine (Branka Šprem Lovrić) kao i Pregled nematerijalne kulturne baštine KZŽ uz primjere audiovizualne dokumentacije (Tihana Kušenić). Uz predstavnike iz Republike Hrvatske tj. Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja „Staro selo“ Kumrovec u radu konferencije sudjelovali su predstavnici zemalja JI Europe, koje su ujedno i članice Foruma slavenskih kultura (kao što su: R Srbija, R Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i zemlja domaćin Bugarska), a koje su dionici projekta Craftattract – tradicijski obrti. Zajedničkim sudjelovanjem na 8. Međunarodnoj konferenciji o tradicijskim obrtima obilježen je i nastavak aktivnosti na istoimenom projektu koji se od studenog 2011. provodi zahvaljujući zakladi Foruma slavenskih kultura, a nositelj kojeg su Muzeji Hrvatskog zagorja.

Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej „Staro selo“ Kumrovec predstavio se na 10. Međunarodnom sajmu tradicijskih obrta umijećem izrade drvenih tamburica (elementa nematerijalne baštine SZ Hrvatske 2009.g. upisanog na Reprezentativnu UNESCO listu nematerijalne baštine svijeta), a majstor prezentator bio je Zvonimir Majdak iz Turnišća, nedaleko Bedekovčine, vanjski suradnik Muzeja „Staro selo“ Kumrovec. Tri generacije obitelji Majdak bavile su se izradom drvenih tamburica, a to umijeće sačuvalo se i danas u 21.stoljeću. Tamburice, bisernice, gitare i danas se kao i nekad oblikuju pomoću modela, zvanih muštra, a boje se bajcom, boje limuna, dok su stilizirani cvjetni motivi izvedeni crvenim i zelenim tušem.

Uz majstora iz Hrvatske posjetitelji sajma mogli su vidjeti i majstore opančare i Srbije, drvorezbare iz Rumunjske, lončare, drvorezbare, tkalce iz Bugarske, slastičare iz Italije, kao i poznavatelje vještina iz Velike Britanije, Slovačke i drugih europskih zemalja.

Projekt Craftattract kroz Forum slavenskih kultura nastavlja se i narednih godina kroz različite oblike aktivnosti kao što su: organizacija zajedničkih izložaba na prostoru JI Europe, tiskanje publikacija, promocije i prezentacije majstora tradicijskih obrta i poznavatelja tradicijskih vještina iz zemalja u regiji, prijenos znanja na mlađe generacije.

Sve te aktivnosti podređene su jednom cilju, a to je održivost tradicijskih obrta, znanja i vještina danas u 21. st.,a što se može postići zajedničkim snagama i uz podršku ne samo kulturnih institucija i obrtnika, već i obrtničkih komora i resornih ministarstva.