Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Trikraljski zvezdari u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 06.01.2016.

U srijedu 6. siječnja 2016. godine na prostoru Muzeja "Staro selo" Kumrovec održali su se tradicionalni OPHODI TRIKRALJSKIH ZVEZDARA. Manifestacija je započela promocijom filma Dobar večer krstijani, dobar večer vam bog daj, autora Žarka Nikina, a nakon toga se nastavila ophodima zvezdara selom.

Oko praznika Sv. Tri kralja tradicija je, u sutlanskom kraju, ophodnja "zvezdara" ili, kako su ih u pojedinim selima zvali, pevci ili popevači. Ime su dobili po zvijezdi koju su prilikom ophodnje selom nosili u rukama.

Zvjezdari su skupine od pet do šest muškaraca koje obilaze kuće i pri tome pjevaju prigodne pjesme u slavu rođenja Isusa Krista (Stante pastiri, Veseljujte se kristjani, Falen bodi Jezus i dr.), želeći domaćinima svako dobro u nastupajućim blagdanima, a domaćin ih tom prigodom nudi okrjepom. Trojica iz skupine predstavljaju Sv. Tri kralja (Gašpara, Melkiora i Baltazara) i nose "zvezdu". Zvjezdari svoju zvijezdu počinju izrađivati početkom adventa. Osnovni element za izradu zvijezde je obod od sita većeg ili manjeg promjera, oblijepljen šarenim papirom i drugim ukrasima. Položaj inscenacijskog prikaza Betlehema smješten je na samom donjem rubu obruča sita (starija varijanta) ili pak uvučena u unutrašnjost obruča (najčešće između dva rata). S jedne strane smještena je štalica, pozadina je popunjena pastoralnim motivima te ukrašena tradicijskim elementima kao što su svijeće ili lampaši, a sve u cilju prikaza događaja oko rođenja Isusova. Tu je i pet zvjezdanih krakova, a prednji obrub okićen je sitnim cvjetićima.
Ovogodišnje ophode uveličale su skupine Trikraljski popevci iz Desinića, Trikraljski zvezdari iz Škrnika i Skupina "Šlogari" iz Desinića.