Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

U Italiji održan susret članova mreže ICE AGE EUROPE

[Muzej krapinskih neandertalaca] 14.10.2018. - 16.10.2018.

Od 14. – 16. listopada ove godine, talijanski grad Verona bio je domaćin drugog ovogodišnjeg susreta članova međunarodne mreže Ice Age Europe. Kako je Muzej krapinskih neandertalaca aktivan član mreže od samog početka, tako je i ovaj puta voditelj MKN Jurica Sabol predstavio muzej s izlaganjem pod nazivom „What`s new at KRANEAMUS“. Prisustvovalo je 20 članova iz šest europskih zemalja te su analizirani dosadašnji projekti i potvrđeni budući programi. U prosincu ove godine započet će europski natječaj za izbor najboljih fotografija na temu ledenog doba u kojem će moći sudjelovati svi posjetitelji krapinskog muzeja, a kao rezultat natječaja biti će organizirana putujuća izložba. U pripremi će biti i novi broj magazina za 2019. godinu, a planiraju se organizirati Dan mreže Ice Age Europe i Europski dani arheologije. Dio radnih sastanaka bio je posvećen temi: Filozofija, raznolikost i politika u muzejima te njihov utjecaj na publiku.

U sklopu trodnevnog rada u Italiji, sudionici su posjetili Prirodoslovni muzej u Veroni te jedno od najvažnijih pretpovijesnih lokaliteta Europe- Grotta di Fumane, lokalitet od iznimne važnosti za biološku i kulturnu evoluciju ljudskog roda.

Slijedeći susret članova Ice Age Europe održat će se u španjolskoj Altamiri, svjetski poznatom nalazištu po pretpovijesnim špiljskim crtežima, a koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.