Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Viteški turnir

[Muzej seljačkih buna] 13.06.2015.

I ove je godine u Gornjoj Stubici održan Viteški turnir, kulturno-povijesna manifestacija s ciljem upoznavanja i popularizacije povijesti i Muzeja seljačkih buna. U bajkovitom Zagorju, u okruženju dvorca obitelji Oršić, brojni su posjetitelji uživali u različitim aktivnostima prema svom ukusu.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Turnira bile su slobodne srednjovjekovne borbe. U vojnim logorima su pripadnici viteških udruga Družbe vitezova zlatnog kaleža, Vitezova zelingradskih i Reda čuvara grada Zagreba pokazivali svoje umijeće baratanja srednjovjekovnim oružjem, ali i pripreme hrane. Moglo se pratiti suđenje coprnici, borbu za srce Jelene - Semente Rajhard te naučiti o srednjovjekovnoj medicini.

Na sajmu su se kupovale potrepštine za putovanje u srednjovjekovlje, isprobavali domaći kolači, voćne rakije, med i drvene igračke, po kojima je ovaj kraj poznat. Najmlađi su uživali u dječjem predstavama putujućeg kazališta Ioculatori o lijepoj Veroniki Desinićkoj, te zmaju koji skriva blago, izrađivali grbove ili gradili dvorce. Žongler Trilja IV. i ove je godine uključio publiku u svoje spelancije, a moglo se naučiti i zavrtjeti hoop uz udrugu Sretni kolut.

Plesne skupine Divertimento, Grofovija Konjski, Kontea i udruga mladih Feniks pokazale su nam ne samo svoje plesno umijeće već i živopisne kostime. Kroz program nas je cijeli dan vodio Zdravko Grabušić.

U večernjim satima se grupa Slip pobrinula da se posjetitelji opuste i rasplešu uz žive irske ritmove.

Program je završio u večernjim satima uz noćnu opsadu grada i atraktivni vatreni program.