Muzeji Hrvatskog zagorja

Događanja

Zajednička prijava neandertalskih nalazišta na UNESCO listu

[Muzej krapinskih neandertalaca] 01.01.2014. - 31.12.2014.

Na sastanku ICE AGE EUROPE mreže održane u Bilbau (Španjolska) krajem siječnja 2014. godine dr. sc. Gerd Weniger iz Neanderthal muzeja predložio je pokretanje inicijative za zajednički upis nekoliko najznačajnijih neandertalskih nalazišta na UNESCO listu kulturne baštine. Istaknuo je kako je već obavio preliminarne razgovore u UNESCO-u te da obzirom na mali broj sličnih upisa smatraju da bi zajednička prijava imala velike šanse. Naravno, ukoliko se kvalitetno obrazloži univerzalna vrijednost i dokaže zaštita i briga o lokalitetima na nacionalnoj razini. Goranka Horjan, ravnateljica MHZ-a i Vlasta Krklec, voditeljica krapinskoga muzeja sudjelovale na skupu i iskazale interes da se nalazište Hušnjakovo nađe na zajedničkom popisu. Sam prijedlog za zajednički upis radi samo jedna zemlja i u ovoj prijavi je interes prva iskazala Belgija.
Osim vrlo zahtjevnog postupka upisa koji traje i nekoliko godina važan je preduvjet da svi ostali lokaliteti za zajednički upis moraju biti na nacionalnim tentativnim listama. Budući da to nije slučaj s krapinskim nalazištem Hušnjakovo Goranka Horjan je uputila dopis Ministarstvu kulture u kojemu traži očitovanje i podršku za ovu inicijativu. Vjerujući da interes postoji, Muzeji Hrvatskog zagorja očekuju i pokretanje postupka za upis na tentativnu listu Republike Hrvatske.
U mreži ICE AGE EUROPE Muzeji Hrvatskog zagorja jedan su od osnivača 2011. godine, a već 2012. godine, kada su i službeno osnovali mrežu i potpisali sporazume o suradnji, bili su domaćin godišnjeg skupa. Mreža ima vlastitu web stranicu i izdaje ICE AGE Newsletter te ostale publikacije i promotivni materijal.