Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

19. muzejska edukativna akcija HMD-a u Muzejima Hrvatskog zagorja

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 18.04.2014. - 18.05.2014.

Muzeji Hrvatskog zagorja se i ove godine uključuju u 19. muzejsku edukativnu akciju Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnje akcije nosi naziv (BEZ) VEZE te se nadovezuje na temu kojom se ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja „Museum collections make connections“. Od 18. travnja do 18. svibnja mladi posjetitelji će s knjižicom akcije po cijeni od 10 kn moći sudjelovati u nagradnoj igri i programima koje organizira šezdesetak muzeja Hrvatske.

Muzej „Staro selo“ Kumrovec organizira program „Muzej u školi – škola u muzeju“ autorice Tatjane Brlek. Sudionici će upoznati vezu muzeja i škole u najnovijem dijelu stalnog postava „Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi“. U muzeju će imati priliku i sami sjesti u stare školske klupe, upoznati tintarnice, pločice i druge školske predmete s kraja 19. i početka 20. st., a kroz rješavanje pitalica i križaljki saznat će što je muzejski predmet, izložba, depo.

U Muzeju seljačkih buna organizira se program „Veze u Europi“ autorice Vlatke Filipčić Maligec. Posjetitelji će pomoću edukativnih listića upoznati veze pojedinih osoba i događaja prikazanih u stalnom postavu s Europom – veze Hrvatske i Slovenije u doba Seljačke bune, veze zagorskog i europskog plemstva, raznoliko porijeklo hrvatskih preporoditelja.

Program Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu autora Davorina Vujčića nosi naziv „Kerempuhi na hrpi“. Kroz izložbu, predavanja, filmove i radionice posjetitelji će se upoznati s likom Petrice Kerempuha, ali i ostalim Kerempuhima koji na osebujan način povezuju muzeje i muzejske zbirke, razdoblja i gradove, umjetnike i njihova djela.

„Pisane veze s prošlošću“ naziv je programa Dvora Veliki Tabor autorice Nadice Jagarčec, u kojem će sudionici upoznati stara pisma, fotografije, oporuke, razglednice, knjige i dokumente koji nam otkrivaju zanimljive informacije o stvarnim osobama koje su živjele u dvorcima Veliki i Mali Tabor. Sudjelujući u interaktivnim radionicama posjetitelji će otkrivati njihove veze s europskim zemljama, Amerikom i Indijom. Otkrit će i s kojim umjetnicima je povezana legenda o Veroniki Desinićkoj.

Muzej krapinskih neandertalaca u sklopu akcije organizira program pod nazivom „Neandertalci i umjetnost – ima li veze?“ autorice Lorke Lončar Uvodić, a sudionici će uz samostalni obilazak stalnog postava muzeja moći sudjelovati i u likovnim radionicama na temu paleolitičke umjetnosti (19. i 26. travnja te 3., 10. i 18. svibnja, od 13.00 do 14.30). Crtajući ugljenom, oslikavajući kamene oblutke pomoću prirodnih pigmenata, izrađujući reljefe na gipsanim pločama i modelirajući u glini, sudionici će se upoznati s najstarijim likovnim tehnikama, prvim umjetnicima te najnovijim otkrićima koja otvaraju pitanje jesu li i neandertalci imali sposobnost za umjetničko izražavanje.