Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

20. muzejsko edukativna akcija - Održivost

[Muzeji Hrvatskog zagorja] 20.04.2015. - 18.05.2015.

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a, organizira 20. muzejsko edukativnu akciju – pod nazivom Održivost, te Međunarodni dan muzeja od 20. travnja – 18. svibnja 2015.
Muzeji Hrvatskog zagorja priključuju se svake godine vrijednoj muzejskoj akciji, te ove godine pripremaju raznovrsne programe na temu Održivosti – kao pokretača svakodnevnog živote i društva općenito.

Dvor Veliki Tabor Desinić

Kroz ovogodišnju akciju predstaviti ćemo baštinu obitelji Rattkay koja se u ovim krajevima održala skoro 300 godina i za to vrijeme izgradila i održala mnoge vrijedne građevine među kojima je i Dvor Veliki Tabor. Za ovu priliku osmišljena je društvena igra na ploči koja će igračima omogućiti "putovanje" od zagrebačke crkve sv. Katarine preko županije do samostana u Klanjcu. Publikacija je koncipirana tako da će s jedne strane biti otisnut predložak za igru, a s druge popratni tekst sa informacijama o građevinama.

Galerija Antuna Augustinčića Klanjec
Modeliranjem gline spoznajmo održivost


Održivost je počelo i načelo svega, svekolikog života pa i života oblika. A upravo kroz oblike, napose kiparske oblike te ponajprije oblikujući, spoznajemo održivost.
U Augustinčićevoj Galeriji čeka vas za modeliranje pripremljena glina, kao u majstorovu kiparskom ateljeu. Oblikujete je po principima održivosti, imajući na umu da je održivost „svojstvo onoga što je održivo“ te da održati znači „sačuvati nešto da ostane cijelo i da postoji“, odnosno „očuvati od narušavanja“. Modelirajte glinu računajući na one koji su to radili prije i one koji će to raditi poslije vas.
A mi ćemo vaše djelovanje dokumentirati i prikazati ga na Međunarodni dan muzeja.

Muzej krapinskih neandertalaca Krapina

Ovogodišnjoj 20. muzejskoj edukativnoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a pridružit će se brojni hrvatski muzeji svojim programima povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Tema ovogodišnje akcije je „Održivost“, a Muzej krapinskih neandertalaca će od 21.4. – 18.5. 2015. organizirati program pod nazivom „Živi svijet Hušnjakova u prapovijesti i danas“. Sudionici akcije će s knjižicom po cijeni od 10,00 kn moći sudjelovati u svim navedenim muzejskim programima te prikupljajući pečate moći će sudjelovati u nagradnoj igri.

U Muzeju krapinskih neandertalaca, sudionike akcije nakon obilaska stalnog postava očekuje i poučna šetnja Hušnjakovim brdom gdje će upoznati biljni i životinjski svijet koji je u tisućama godina dalekoj prošlosti okruživao krapinske neandertalce, ali i vrste koje danas žive na ovom prostoru prvog zaštićenog paleontološkog spomenika prirode u Hrvatskoj. Šetnjom do Nalazišta gdje je pronađena najveća zbirka fosilnih kostiju neandertalaca upoznat će se sa životinjskim vrstama čiji su ostaci ovdje pronađeni, poput špiljskog medvjeda, vuka, losa, golemog jelena, toplodobnog nosoroga, leoparda i brojnih drugih. Saznat će koji pronađeni fosilni ostaci životinja pripadaju izumrlim vrstama, onima koje se danas nalaze na drugim geografskim prostorima te vrstama koje i danas susrećemo na Hušnjakovu brdu.

Individualni posjetitelji će Hušnjakovo moći obići uz korištenje edukativnih radnih listova, a za grupe će se uz prethodnu najavu organizirati stručna vodstva i interaktivne radionice. Program će se realizirati u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko – zagorske županije.

Život u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

I ove godine Muzej „Staro selo“ Kumrovec poziva Vas da sudjelujete u programu muzejsko-edukativne i nagradne igre-Upoznajmo život u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec , te da doživite žive slike karakteristične za život u Kumrovcu na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Uz stalne muzejske postave vikendima su organizirani prikazi tradicijskih obrta. Želite li sudjelovati u muzejsko-edukativnim radionicama pečenja kruha u krušnoj peći, izradi ukrasa od kreppapira ili u Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi želite naučiti osnove u pisanju krasopisa te upoznati pravila ponašanja u školama krajem 19. stoljeća kontaktirajte nas radi dogovora. Osim prezentiranja muzejske građe uz stručno vodstvo, sudionici igre mogu istraživati baštinu Hrvatskog zagorja te aktivno sudjelovati u organiziranim vodstvima i programima doživljaja. Program će se ostvariti u trajanju od 18.04.-18.05 2015. godine.