Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

21. Edukativna muzejska akcija u Muzeju "Staro selo" Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 18.04.2016. - 18.05.2016.

Tijekom MJESECA MUZEJA, od 18. travnja do 18. svibnja 2016., u 71 muzejskoj i srodnoj instituciji u 37 hrvatskih gradova i naselja održavali su se zanimljivi, posebno pripremljeni edukativni programi, događanja, radionice, izložbe i mnoštvo drugih aktivnosti. U sklopu toga, održana je i edukativna muzejska akcija s temom "KLIK na Kulturni krajoLIK".
Edukativne muzejske akcije već 21 godinu zaredom uspješno organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja akcija nadovezuje se na ICOM-ovu temu za Međunarodni dan muzeja 2016. - "Muzeji i kulturni krajolik". Ovime se dodatno ističe misija brojnih muzeja kao ustanova koje su odgovorne kako za baštinu koju čuvaju u muzejima tako i za baštinu u njihovom okruženju, odnosno za očuvanje kulturnih krajolika.

Muzeji koji su se priključili aktivnom obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja su pripremili i održali posebna događanja, a završna svečanost ovogodišnje edukativne muzejske akcije održana je u Muzeju "Staro selo" Kumrovec.
Ujedno, u kumrovečkom muzeju otvorena je i izložba "Papirnate rože i rožice - kinč negdar i denes".
Vještina izrade cvijeća i ukrasa od krep papira do današnjih dana prisutna je u kućama u Hrvatskom zagorju, Podravini i Međimurju, a ova izložba prikazuje bogatstvo očuvane baštine Hrvatskog zagorja i Podravine. Osim prikaza tradicijskih vrsta cvijeća, izložbom su prikazani i "pušleki", buketići kojima se ukrašava interijer tradicijske kuće te svadbeni ukrasi (svadbeni buketi za mladenku, mladenkino oglavlje, kitice za svate i krancnerice,...).

Izložba "Papirnate rože i rožice - kinč negdar i denes" nastala je u suradnji Muzeja "Staro selo" Kumrovec, Udruge Ivana Perkovca (Sutla), Udruge za borbu protiv raka "Zlatno srce" (Zabok), Udruge "Sveta Marta" (Zabok), KUD-a "Sveti Križ Začretje" (Sveti Križ Začretje) te sudjelovanjem pojedinaca iz Krapinsko-zagorske županije i gospođe Katarine Jendrić iz Đurđevca.
Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili g. Anđelko Ferek-Jambrek (zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije), g. Dragutin Ulama (načelnik općine Kumrovec), gđa. Nadica Jagarčec (v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja) i gđa. Tatjana Brlek (v.d. voditeljice Muzeja "Staro selo" Kumrovec), a prigodni kulturno-umjetnički program izveo je KUD "Ježek" iz Beretinca.