Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

Mala škola lončarstva

[Muzej "Staro selo"] 22.08.2016. - 27.08.2016.

Završila prva ljetna radionica nematerijalne baštine u Kumrovcu

Centar za tradicijske obrte i vještine Muzeja „Staro selo“ Kumrovec održao je prvu ljetnu radionicu izrade lončarskih proizvoda pod nazivom „Mala škola lončarstva – Izrada zemljanih posuda za pripremu tradicijskih jela i slastica“ koja se održala u razdoblju od 22. do 27. kolovoza 2016.g.
Sudionici ove radionice bila su djeca iz Kumrovca i okolice, a sama radionica bila je podijeljena na teorijski i praktični dio. Teorijski dio podrazumijevao je upoznavanje sa povijesti lončarstva Kumrovečkog kraja i lončarima sutlanske doline, predstavljanje stalnog postava o lončarskom obrtu, a potom i upoznavanje sa raznim oblicima glinenih posuda koje su majstori nekada izrađivali za svakodnevnu uporabu. Ujedno su se upoznali i sa tehnikama oblikovanja keramike kao i vrstama glazura te načinima ukrašavanja.
Uslijedio je i praktični dio tijekom kojeg su djeca učila kako centrirati glinu, podizati stjenke, sužavanje i širenje posude, kako izraditi rub ili nadodati dršku. Nakon sušenja polaznici su čistili proizvode, ukrašavali ih nanošenjem glazura u raznim bojama te ih pripremili za slaganje u keramičarskim pećima. Svaki polaznik po završetku radionice odabrao je jedan od svojih radova, kao trajnu uspomenu na ljetnu „školu“.
U realizaciji radionice sudjelovale su voditeljica i autorica lončarske radionice etnologinja Tihana Kušenić i gđa Ankica Kovačić iz obrta „Lončarija“ iz Globočca koji je i dugogodišnji član Ceha tradicijskog obrta Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije. Gđa Kovačić je ujedno i vanjski suradnik Muzeja „Staro selo“ Kumrovec koja tijekom cijele sezone već dugi niz godina prezentira rad na lončarskom kolu.