Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

Muzejsko-edukativna i nagradna igra (BEZ)VEZE u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec

[Muzej "Staro selo"] 18.04.2014. - 18.05.2014.

Petnaestu godinu za redom Muzej „Staro selo“ Kumrovec uključuje se u muzejsko-edukativnu i nagradnu igru HMD-a Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju koja se organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Ove godine igra nosi naziv (BEZ)VEZE.

Muzej „Staro selo“ Kumrovec u igri sudjeluje programom MUZEJ U ŠKOLI, ŠKOLA U MUZEJU autorice Tatjane Brlek, muzejske pedagoginje i više kustosice. Programom želimo ukazati , s jedne strane, na dugogodišnje veze muzeja i škola , a s druge strane želja nam je prezentirati javnosti staru školu, Nižu kumrovečku pučku školu kao muzejski postav u kojem se osim očuvanih eksponata i danas, uz prethodnu najavu, održavaju segmenti nastave kao što je Obuka u krasopisu, obuka o muzeju. Kada prezentiramo veze između muzeja i škole naglasak je na muzejsko-edukativnim programima koji se ostvaruju na prostoru Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, ali i gostovanjem Muzeja u školi . Na taj način želimo promovirati muzej kao istinski izvor novih znanja i značajan sadržaj nastavnog curriculuma.

Ove godine posebnu pozornost usmjerili smo na edukaciju djece u smislu poznavanja muzeja kao institucije. Obilaskom Muzeja „Staro selo“ Kumrovec djeca uz tematsko vodstvo muzejskog pedagoga uče što je muzej, što je muzejski predmet, što je izložba, kakva izložba može biti, upoznaju uposlenike u muzeju ( etnologa, konzervatora, restauratora...). Projekt Muzej u školi, škola u Muzeju na najvišoj razini ostvaren je s OŠ Donja Stubica, Etno grupom Škrinjica i učiteljicom Snježanom Štefek Borovčak koja je suradnju s Muzejom „Staro selo“ Kumrovec ostvarila istraživanjem o lutkama krpenjačama. Sva znanja koja su djeca sakupila u Donjostubičkom kraju i iskazala su u školi na radionicama izrade lutki krpenjača u kojima su sudjelovali i njihovi roditelji, kao rezultata Obuke o muzeju nastala je izložba o lutkama krpenjačama. Tijekom trajanja muzejsko-edukativne i nagradne igre (BEZ) VEZE, veze između muzeja i škole u Donjoj Stubici posjetitelji će moći otkriti izložbom fotografija i eksponata pod nazivom LUTKE KRPENJAČE IZ STUBIČKE ŠKRINJICE a koja se nalazi u Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi. Pozivamo vas da zajedno sa nama otkrivate veze u muzeju pa makar vam se to činilo (bez) veze, možda ćemo tako ostvariti i neke nove veze.
Dobro nam došli!

Autorica programa
Tanja Brlek, muz.pedagog i viši kustos