Muzeji Hrvatskog zagorja

Edukacija

Obilježen Međunarodni dan muzeja u Muzeju krapinskih neandertalaca

[Muzej krapinskih neandertalaca] 25.04.2017. - 18.05.2017.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, u Muzeju krapinskih neandertalaca su održane aktivnosti koje su dio programa „Pas – tajna razvoja vrste i odnos s čovjekom“. Vrijednost tisućljetnog prijateljstva čovjeka i psa posebno potvrđuju psi pomagači odnosno psi koji se koriste u terapijskim, odgojnim i obrazovnim aktivnostima. Upravo na tu temu su članovi Udruge „Psi pomagači“, Tea Selaković, prof. rehabilitator i Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa, održali radionicu i predavanje u MKN. Učenici 3. razred Osnovne škole August Cesarec iz Krapine su sa svojom učiteljicom Andreom Herceg sudjelovali u radionici „Svijet osjetila“. Kroz razne zabavne i zanimljive igre s psom Širom djeca su osvještavala sva svoja osjetila, a također su učila o tome kako pas doživljava svijet. Nakon radionice za osnovnoškolce Tea Selaković i Igor Gaćeša su održali i predavanje za srednjoškolce pod nazivom „Zašto pas, zašto pomagač“, na temu uključivanja pasa pomagača u terapijske aktivnosti. Tako su učenici 3. razreda Srednje škole Krapina sa svojim profesorima Ružicom Bubanj, Draženom Kiseljak i Miljenkom Hmelina imali priliku saznati zašto je baš pas vrsta koja može pomagati ljudima, osobito djeci s teškoćama u razvoju.
Tijekom dana, svi posjetitelji Muzeja koji su obilazili stalni postav i Nalazište Hušnjakovo mogli su preuzeti i tiskani edukativni materijal „Tajne porijekla i razvoja čovjekova najboljeg prijatelja“ koji ih upoznaje s najpoznatijim teorijama razvoja domaćeg psa, obilježjima pripitomljavanja te prapovijesnim ukopima pasa.
Boljim upoznavanjem vrsta s kojima je čovjek blisko povezan otkrivamo i samog čovjeka. Misao da je priča o prvoj pripitomljenoj životinji i najstarijem čovjekovom četveronožnom prijatelju zapravo vrlo važan dio priče o razvoju nas samih, mnogima je razumljiva, ali postoje i oni kojima je neizreciva. Stoga se ovim programom Muzej krapinskih neandertalaca vrlo dobro povezao s ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“.