Muzeji Hrvatskog zagorja

Europski muzejski forum

Muzeji Hrvatskog zagorja aktivni su u Europskom muzejskom forumu od 2000. Do sada su tri muzeja u sastavu bila kandidati za nagrade u okviru godišnjeg natječaja kojeg vodi Forum kada se uz prestižnu titulu Europski muzej godine i Nagrade Vijeća Europe dodjeljuje i niz drugih nagrada i priznanja.

Muzej „Staro selo“ bio je prvi kandidat koji se predstavio u okviru ove inicijative još 2001. Zatim je sudjelovao Muzej seljačkih buna u nadmetanju 2006., a 2012. natjecao se i novi Muzej krapinskih neandertalca koji je bio najuspješniji pa je bio i nominiran kao finalist za nagradu Europski muzej godine.

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan je od 2012. predsjednica Europskog muzejskog foruma (EMF). Europski muzejski forum je neovisna neprofitna organizacija registrirana kao dobrotvorna ustanova u Velikoj Britaniji. EMF je posvećen promicanju inovacija u muzejskoj praksi i potiče razmjenu dobre prakse i ideja diljem Europe. Administrativno sjedište ureda od 2013. je u Parizu.

Europski muzejski forum prepoznaje vrijednost javnog angažmana muzeja i potiče izvrsnost kroz shemu godišnjih nagrada od kojih su nagrade za Europski muzej godine (EMYA) i Nagrada Vijeća Europe glavne nagrade. Te nagrade se dodjeljuju od 1977. pod pokroviteljstvom Vijeća Europe s ciljem priznavanja izvrsnosti na europskoj muzejskoj sceni i potiču inovativne procese u muzejskom svijetu.

EMYA nagrada je jedinstven i najprestižniji kulturni program koji se dodjeljuje u Europi s više od 35 godina iskustva te je zaštitni znak Europskog muzejskog foruma kao jedan od ključnih sudionika u tom području.

www.europeanmuseumforum.info