Muzeji Hrvatskog zagorja

Ledeno doba Europe

Ledeno doba je jedno od najfascinantnijih razdoblja u ranoj ljudskoj povijesti. Temelji naše današnje kulture osnivani su tijekom više od dva milijuna godina ledenog doba, njegovi relikti su neki od ključnih svjedoka naše kulturne baštine i ljudskog razvoja.

Neki od najvažnijih primjera ledenog doba nalaze se u Europi, gdje su otkriveni ljudski ostaci i špiljska umjetnost, kao i mjesta gdje su se praljudi okupljali s mnogo iznimnih nalaza. Važnost mjesta ogleda se i u činjenici da je veći broj njih prijavljen na listu UNESCO-ove svjetske baštine.

Ice Age Europe Network osnovan je u siječnju 2013. te pripovijeda priču o ljudima ledenog doba u Europi, ali i našoj zajedničkoj kulturnoj baštini u prostoru i vremenu.
Među osnivače projekta spada 15 poznatih arheoloških nalazišta s Ice Age baštinom koji su povezani s muzejima i centrima za posjetitelje iz šest različitih europskih zemalja (Velika Britanija, Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija i Hrvatska), a među njima se ističu Nacionalni muzej i znanstveni centar Altamira (Španjolska), Muzej krapinskih neandertalaca (Hrvatska) i Gibraltar Museum (UK).

O članovima možete više saznati u našoj online brošuri (http://issuu.com/katrinhieke/docs/iceageeurope_booklet).

Kvalitetno orijentirana mjesta s muzejima ili centrima za posjetitelje, lokalne vlasti i općine također su pozvane na sudjelovanje u mreži.

www.ice-age-europe.eu