Muzeji Hrvatskog zagorja

Izložbe

Izložba u Muzeju Staro selo Kumrovec povodom obilježavanja Martinja u Kumrovcu

[Muzej "Staro selo"] 05.11.2022. - 15.12.2022.

U subotu, 05. studenog 2022. u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, otvorena je izložba Vinogradari - ljubitelji dobre kapljice, autorice Anite Paun-Gadža, muzejske savjetnice.

Izložba predstavlja vinogradarstvo kao jednu od najvažnijih privrednih grana tradicijskog gospodarstva. Osim što su vino proizvodili za vlastite potrebe, višak uroda su prodavali da bi nadomjestili slabe prihode. Konzumirali su ga prilikom vjerskih obreda, svadbi i pogreba te godišnjih ciklusa, nove godine, poklada, fašnika… Vinograd i vino imali su i druge uloge. Upotrjebljavali su ga kao lijek za ublažavanje želučanih tegoba, pripravak za jačanje organizma, ublažavanje bolova.. Kontinuitet uzgoja vinove loze prisutan je i danas, duboko je utkan u čovjeka, živi usporedno s njime. Vino je postalo iznimno cijenjen gospodarski proizvod. Njegova kvaliteta i ambalaža čine važan segment suvremenog života vinogradara Hrvatskog zagorja.

O samoj izložbi govorila je autorica Anita Paun-Gadža. Uz autoricu, publici su se obratili načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, a izložbu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nakon otvorenja izložbe na prostoru muzeja obilježen je nadolazeći blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara, vinogradara, prosjaka, putnika.. Martinje je ujedno i dan kada završava vinogradarska godina, toplije jesensko razdoblje i započinju hladni studeni dani. Proslava Martinja u Kumrovcu dio je zagorske tradicije i kulture koja se u ovom kraju obilježava već nekoliko godina.

Izložba se može razgledati do 15.12.2022.