Muzeji Hrvatskog zagorja

Muzej seljačkih buna

O muzeju
Muzej je osnovan u povodu obilježavanja 400. godišnjice velike Seljačke bune iz 1573. Smješten je u baroknom dvorcu obitelji Oršić iz 18. stoljeća izgrađenom 1756. na mjestu srednjovjekovne utvrde čiji se ostaci i danas nalaze u unutrašnjem dvorištu. Prvi postav je otvoren 1973. kada je i otkriven Spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni, rad kipara Antuna Augustinčića. U dvorcu je sačuvana barokna kapela s originalnim iluzionističkim freskama koje se pripisuju poznatome majstoru Antonu Lerhingeru. U kapeli je postavljena stalna izložba Sakralna umjetnost Hrvatskog zagorja.

Stalni postav Muzeja, otvoren 2002., nudi cjeloviti pregled feudalnog Zagorja jer su povijest, kultura i svakodnevnica tog doba obrađeni kroz nekoliko tema. Seljačka buna iz 1573. središnji je događaj, ali feudalno društvo ne prikazuje se samo kroz sukob staleža, već i kroz slojevite promjene koje to društveno uređenje na prostoru Hrvatskoga zagorja prolazi od kasnoga srednjega vijeka do njegova službenog ukinuća 1848.

U dvorcu postoji i uređen vinski podrum u kojem su postavljene vinske bačve iz razdoblja kada je u njemu djelovala Seljačka zadruga. U okolici Muzeja je lijepo uređen park, a kilometar duga šetnica vodi do Gupčeve lipe. Muzej organizira povremene izložbe, muzejske radionice i događanja, od kojih je najpoznatiji Viteški turnir i obilježavanje Seljačke bune.

OPĆE INFORMACIJE:
Adresa:
Samci 64,
49245, Gornja Stubica
Tel/Fax: ++385 (0) 49 587 880, ++385 (0) 49 587 885
Voditeljica: Vlatka Filipčić Maligec, muzejska savjetnica
E-mail: msb@mhz.hr
Web adresa: www.msb.mhz.hr

Poveznica: Radno vrijeme i cijene ulaznica

VIRTUALNA ŠETNJA

ZBIRKE
Likovna zbirka
Kulturno-povijesna zbirka
Zbirka oružja i opreme
Etnografska zbirka
Arheološka zbirka
Zbirka zagorskoga suvenira
Zbirka razglednica i fotografija
Zbirka Viktorije Oršić

STRUČNI DJELATNICI
Voditeljica:
Vlatka Filipčić Maligec, muzejska savjetnica
Stručni djelatnici:
Tomislav Drempetić Hrčić (viši preparator)
dr. sc. Ivana Škiljan (muzejska savjetnica)
Lidija Kelemen (kustosica)
Juraj Lukina (preparator)
Josipa Pavlović Požgaj (muzejska pedagoginja)